Skandalomsusade polischefen kan få sparken

Den så kallade polishärvan kan vara på väg att nystas upp. Idag presenterades utredarens resultat av vad som pågått gällande privata relationer mellan höga polischefer, en eventuell befordran tack vare detta, samt grovt tjänstefel.
Linda Staaf. Foto: Skärmklipp från Youtube/
USAO Southern District of California

Det krävdes en utredning för att komma till klarhet i vad som pågått i härvan mellan regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, och tidigare underrättelsechefen på Nationella operativa avdelningen (Noa), Linda Staaf.

Härvan handlar om anklagelser om jäv och polisanmälningar som gjorts mot Mats Löfving för bland annat misshandel, olaga förföljelse och grov fridskränkning av Staaf, som han har haft en relation med, rapporterar SVT. Frihetsnytt har tidigare skrivit ett antal artiklar i ämnet.

Bör överväga att avskeda Löfving

Idag presenterade utredaren Runar Viksten, tidigare chefsrådman och ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, via en pressträff resultatet av sin undersökning.

Linda Staaf bedömdes ha varit väl meriterad för tjänsten som underrättelsechef. Avseende anklagelsen om jäv från Löfving beträffande tillsättningen av tjänsten, finner inte utredaren stöd för den, då han bedömer att relationen inletts sommaren 2015 och tillsättningen gjordes i februari samma år. Besluten om Staafs löneförhöjning och att ge henne rätten att bära tjänstevapen var korrekta enligt Runar Viksten, men borde dock inte ha fattats av Löfving med hänvisning till jäv.

Sammantaget har utredaren funnit fyra fall av jäv: Löfving borde inte ha varit den som förlängde Staafs förordnade, inte beslutat ge henne ett tjänstevapen, kraftigt höjt hennes lön eller godkänt att hon gav ut en roman.

Utredaren Runar Viksten. Skärmavbild SVT från dagens pressträff

Gällande de påstådda brotten misshandel, olaga förföljelse och grov fridskränkning mot Linda Staaf, menar Viksten att anledningen till att utredningen lagts ner möjligen kan bero på något annat än att bevisen inte höll.

Viksten anser att rikspolischefen Anders Thornberg bör överväga att ge Löfving sparken, med hänvisning till fyra fall av jäv och han beskriver bristerna som ”mycket allvarliga”.

– Det handlar om att en hög polischef bryter mot grundlagsfästa principer, säger Viksten.  

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter