Skärmtid ger barn ögonproblem

Fler barn får uppsöka optiker än tidigare. Orsaken kan vara för mycket skärmtid och för lite dagsljus. En lösning är att försöka begränsa barnens tid framför skärmen.

Ungefär 25-30 procent av barn mellan 8 och 15 år kommer att behöva uppsöka hjälp hos optiker för ögonproblem, enligt Rune Brautaset, professor i optometri vid Karolinska Institutet. Orsaken är framförallt att barn spenderar mer tid framför skärmar, såsom mobiler och datorer, och får mindre dagsljus, rapporterar Ekot.

Hur ändrar man beteendet?

Själva synproblemet kan vara svårt att göra något åt, men som förälder kan man göra olika saker för att minska den tid som barnen sitter framför skärmen.

Rädda Barnen har sammanställt en lista över saker som föräldrar kan göra för att motverka skärmberoendet hos barn.

  1. Ha koll på varningssignaler om barnets beteende börjar ändras, såsom hur det sköter skolan, sociala relationer eller om det börjar isolera sig mer.
  2. Ta reda på orsaken varför barnet tillbringar mer tid framför skärmen än att göra annat, såsom att faktiskt umgås med kompisar. Det kan handla om omständigheter, med kompisar eller skolan, som är jobbiga och därför väljer barnet att isolera sig framför skärmen.
  3. Man ska titta på helheten och styra upp tillvaron med rutiner, som när man ska iväg till skolan, när det är måltider och sömn, fysiska aktiviteter och familjeaktiviteter. Det kan handla om regelbundna gemensamma måltider, hushållssysslor någon dag i veckan, bestämda tider för läggdags och utomhusvistelser vissa dagar.
  4. Inför nätrutiner, där det kan handla om att även föräldern föregår med gott exempel och lägger ifrån sig telefonen vissa dagar som ska vara skärmfria och gör något annat tillsammans.
  5. Håll koll på balansen. Det kan finnas vissa positiva aspekter för ett barn, såsom att utveckla reaktionsförmåga och engelskakunskaper genom datorspel, men blir det för mycket så övervägs det positiva snabbt av det negativa.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter