Skattebetalarna: Idag infaller Skattefridagen

Idag har en genomsnittlig löntagare tjänat så mycket som han kan förväntas lägga på att betala skatt under året. Livegna på medeltiden tvingades arbeta mindre än så åt sina herrar.

Måndag den 18 juli infaller Skattefridagen, den dag på året då en normalinkomsttagare har tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala årets alla skatter. Skattebetalarna presenterar idag en rapport som går igenom Skattefridagen på såväl nationell som lokal nivå.

– Det är inte rimligt att hela lönen försvinner i skatt mer än halva året. Människor förtjänar att behålla mer av vad de själva arbetat ihop, säger Christan Ekström, vd Skattebetalarna.

198 dagar av året går en normalinkomsttagares hela lön till skatt. Skattekvoten för i år är en sänkning från ifjol, som var 54,2 procent, men minskningen är inte stor nog för att senarelägga Skattefridagen. År 2015 inföll Skattefridagen två dagar tidigare, den 16 juli.

Som jämförelse kan sägas att när herremän i Småland under medeltiden försökte införa livegenskap i Sverige, tvingade man genom Växjöstadgan, som antogs av ett möte vid räfstetinget i Växjö vid midsommaren 1414, allmogen i Tiohärads lagsaga att fullgöra åtta dagsverken per år åt sin herre, vilket uppmärksammats av Allmogens. Deras Skattefridag inföll alltså efter att åtta arbetsdagar passerat i januari.

Livegna på kontinenten hade en värre lott och kunde i undantagsfall, om de hade en särskilt elak herreman över sig, tvingas arbeta ännu mer för överheten än dagens löntagare – något som fått många historiker att jämföra deras förhållanden med slaveri.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter