Många förvånar sig över hur illa det offentliga Sverige fungerar, trots att Sverige ligger i topp fem i världen i skattetryck. En del av förklaringen kan vara ett antal offentliga kostnadsposter, lokala, regionala och statliga, som inte riktigt tål en granskning.
Högt skattetryck i Sverige
I Sverige betalar vi världens femte högsta skatt. En del länder med lägre skattetryck synes till och med ha bättre offentliga tjänster i utbyte – bland annat är sjukvården gratis för patienten i Tyskland, i alla fall i form av att ingen patientavgift behöver betalas.
Det är också uppseendeväckande hur lite högbeskattade svenskar får för pengarna när det handlar om tjänster som kanske inte är välfärdstjänster men som den offentliga sektorn ska tillhandahålla eller har tillsyn över. Det kan gälla Sveriges katastrofala skolresultat, att svensk polis inte får stopp på det grova skjutvåldet, att det inte finns transmissionsledningar till elkraft eller att postutdelningen inte fungerar.
Många utgiftsposter med svagt stöd i allmänheten
En del av förklaringen till skillnaden mellan vad svenskar betalar och vad svenskar får kan ligga i utgiftsposter som de flesta skulle säga ligger på sidan om den offentliga sektorns kärnverksamhet, och som beslutande politiker och tjänstemän skulle få svårt att motivera för skattebetalare i en diskussion öga mot öga.
Ett berömt exempel är beslutet att ge skogsinvånare som svampar och insekter en konstupplevelse i Nordmaling, med medel från statliga Konstnärsnämnden. Totalt kostade konstupplevelsen skattebetalarna 1 030 000 kronor.
Andra beslut som har tagits med offentliga medel handlar om en reklamfilm som Trafikverket har gjort om sig självt, för att hylla sig självt, till priset av 375 000 kronor per minut.
Läs hela listan över allt trams politikerna har slösat skattebetalarnas pengar på här.
Två grupper som granskar slöseriet av skattepengar
Det finns redan personer och organisationer som belyser den här problematiken. Skattebetalarnas förening är en sådan, med posten Slöseriombudsmannen som specialiserar sig på denna sorts frågor.
En annan är Leif Östling, orädd och frispråkig debattör med bakgrund på Scania, som under valåret 2022 drivit sidan Skattenytta för att belysa frågor om skatter och bevillningar med brett perspektiv.