Skatteverket bröt mot lagen när de vägrade kontanter

Skatteverket bryter mot lagen då de inte tar emot kontanter. Denna kritik kommer nu från Justitieombudsmannen. Kontantaktivisten Anders Sydborg kommenterar nyheten och vad det kan innebära för motståndet mot det kontantfria samhället.

I en beslut från Chefs-justitieombudsmannen Erik Nymansson idag, fick Skatteverket kritik för att de inte godtar kontanter som betalningsmedel. I det aktuella fallet handlar det om en anmälningsavgift för att byta förnamn vilken enbart kan betalas genom Swish eller bankgiro.

Frihetsnytt har talat med Anders Sydborg, grundare av gruppen ”Bojkotta kontantfria affärer och restauranger” (idag namnbytt till ”Kontanter, Makt & Vilseledande Media”), om nyheten.

– Myndighet, landsting, vård, vad det än gäller, måste till viss del ta emot kontanter och har väldigt liten möjlighet att begränsa mottagandet av kontanter, kommenterar Sydborg Skatteverkets agerande.

Bryter mot lagen

Chefs-JO Erik Nymansson. Foto: Justitieombudsmannen/Pernille Tofte

Huvudregeln i 4 kap. 12 § riksbankslagen är tillämplig när det gäller betalning av ansökningsavgiften, vilket innebär att Skatteverket har en skyldighet att ta emot kontanter vid betalning av en sådan avgift. Skatteverket får kritik för att det saknas möjlighet att betala avgiften kontant, menar JO. Det strider mot riksbankslagen att inte ta emot kontanter.

– Enligt riksbankslagen är myndigheter i princip skyldiga att ta emot kontanter som betalning av en avgift, säger Nymansson i ett pressmeddelande.

Skatteverket har inte levt upp till sin skyldighet genom att det finns en möjlighet att gå till en bank och betala avgiften med kontanter, menar JO.

10 procent av Sveriges befolkning har inte möjlighet till ett konto eller klarar av den här digitaliseringen som har blivit i Sverige, säger Anders Sydborg.

Se hela samtalet ovan!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter