Skellefteå-etiopiern erkänner: hade falsk ålder

Den unge etiopier som enligt åklagare våldtog och försökte mörda en nioårig svensk flicka i Skellefteå i början av juli är straffmyndig och kan därmed åtalas.

Det var den 7 juli som en nioårig flicka lades in på sjukhus i koma efter att ha hittats svårt skadad i en skogsdunge i Skellefteå. Snart greps en afrikansk tonåring vid namn Abushi Shamse Kamal för grov våldtäkt och mordförsök.

Sverige chockades av det brutala illdådet och tvivel om gärningsmannens ålder uppkom omedelbart bland patriotiska svenskar och i alternativa medier. Abushi Shamse Kamal flyttades till en annan del av landet därför att det ”fanns en hotbild mot honom och hans familj” och det antas att han försatts på fri fot eftersom icke straffmyndiga personer inte kan frihetsberövas i Sverige.

Ljög om sonens ålder ”av misstag”

Det visar sig nu att gärningsmannens familj mycket riktigt har ljugit om hans ålder vid ankomsten till Sverige. I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten:

Enligt folkbokföringsuppgifter fyller den misstänkte 13 år i år. Tidigt i utredningen uppstod dock tvivel kring denna uppgift. När den misstänkte först hördes av polis uppgav han själv att hans registrerade födelsedatum är fel och att han faktiskt är 15 år gammal. Att så är fallet har sedan också hans föräldrar bekräftat för polis.

Föräldrarna har i polisförhör förklarat att man av misstag angav fel födelsedatum för sonen när man kom till Sverige. Det verkar också vara något som man sedan påtalat för svenska myndigheter, säger kammaråklagare Irene Falk som är tillförordnad förundersökningsledare.

Åklagare bedömde att det fanns anledning att anta att den misstänkte fyllt 15 år vid tidpunkten för gärningarna och beslutade att genomföra en medicinsk ålderbedömning av honom. Hans tänder och hand/handled har röntgats och läkare har utifrån dessa undersökningar bedömt att resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre.

Eftersom resultaten från den medicinska ålderbedömningen bekräftar det som den misstänkte och hans föräldrar uppgett – att han är 15 år fyllda – så kommer vi i den fortsatta handläggningen utgå från denna ålder. Det misstag som verkar ha skett när han kom in i landet kommer således inte innebära att en lagföring är utesluten. Om bevisen mot honom är tillräckligt starka när utredningen är klar så kommer åtal att väckas, säger Irene Falk.”

Den nioåriga flickan ligger fortfarande på sjukhus och det är osannolikt att hon kommer att kunna höras i utredningen. Åklagaren uppger att hon av hänsyn till flickan troligen inte kommer att bli förhörd även om hon rent fysiskt skulle vara i skick att klara av ett förhör.

Etablissemangsmedia beklagar ”hatstämningar”

Svenska invandringskritiker har uppmärksammat det brutala illdådet och pekat på att det aldrig hade hänt om det inte varit för massinvandringen från tredje världen. Som svar har i vanlig ordning PK-media, bland andra Expressen, hävdat att Sverigedemokraterna försöker ”utnyttja våldsbrottet politiskt” och beklagat stämningen av ”rädsla och hat” som uppstått mot den stackars afrikanen och hans stamfränder efter händelsen.

Även delar av den vänstervridna lärarkåren hakade på. En lärarinna på Morö backe skola i Skellefteå rasade efter händelsen i sociala medier över ”rasismen och jakten på den misstänkte killen”, uppger Samnytt.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson säger att om den misstänkte etiopiern är skyldig ”har han satt sin sista fot i Sverige”, uppger partiorganet Riks. Andersson kallar det ett ”dubbelfel” att den misstänkte fortsätter att gå fri efter att hans ålder skrivits upp och säger att med en sverigedemokratisk invandringspolitik hade dådet aldrig ägt rum.

Även Nordiska Motståndsrörelsen har varit i Skellefteå för att ”utnyttja” händelsen genom att dela ut flygblad med texten ”Nu måste det väl vara nog?”, uppger partiorganet Nordfront.

Om etiopiern fälls i domstol kan han dömas till ungdomsvård.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter