Skenande matpriser ska undersökas

Matpriserna är inte bara ett problem för konsumenterna, utan har nu också blivit en politisk huvudvärk, inte minst för regeringen. Konkurrensverket får nu ett uppdrag att undersöka saken, tillsammans med extra medel. Även Konjunkturinstitutet kommer med på sitt håll.

Frihetsnytt har granskat matprisutvecklingen i en serie artiklar. Den allmänna inflationen som sådan är upp cirka 12 procent på 12-månadersbasis enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) medan matpriserna gått upp närmare 20 procent under ungefär samma period.

I själva verket är matprisökningarna en del av det som får inflationen att öka. Mjölkprodukter och hårdost, typiskt inhemskt producerade, är bland de artiklar som har ökat mest i pris.

Matprisutvecklingen undersöks

Regeringen har inga lagliga möjligheter att sätta priser på marknaden, men har förstås ett behov av att styra utvecklingen och skydda medborgarna mot extrema förändringar. De tre livsmedelsdistributörerna ICA, COOP och Axfood, behärskar i stort sett Sveriges matmarknad mellan sig, med sammanlagt 90 procent av totalen. De har kallats in till samtal med Finansdepartementet, enligt ehandel.se.

Konkurrensverket får nu också 10 extra miljoner kronor för att genomföra en undersökning av hur matprisökningen har gått till, och vilken roll de olika aktörerna har spelat. Det meddelar Realtid. Posten på 10 miljoner kronr är relativt stor i en förhållandevis liten myndighetsbudget på 170 miljoner kronor.

Beslutet kommer efter en överenskommelse med Sverigedemokraterna. Konkurrensverket och Konjunkturinstitutet får i samma beslut 1 miljon kronor var för varsin utredning om jämförelser med branscher där konkurrensen uppfattas som svag.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter