tisdag, 27 september, 2022

Skenande priser på mineraler orsakar kris för elbilsindustrin

Priserna på råvaror som litium, nickel och kobolt gör det ännu dyrare att tillverka elbilar som redan varit dyra i inköp. Kina uppges ha varit bäst på att ställa om produktionen medan Europa sackar efter. Inflationen på matvaror väntas också skjuta i höjden under 2022. Tunga bedömare anser dock att krisen kommer att gynna Europas nationalister genom att avslöja globalismens sårbarhet.

Batteriet står för omkring en tredjedel av kostnaden för en elbil, och av kostnaden för batteriet utgörs 50 till 70 procent av råvaror i form av mineraler och metaller som redan var dyra innan den uppseglande krisen, allt enligt det internationella energiorganet IEA.

Litiummarknaden står inför den största bristen någonsin under 2022 på grund av fördröjningar i nya gruvprojekt som orsakats av Covid-restriktioner, uppgav branschorganisationen Benchmark Mineral Intelligence i en artikel redan den 4 februari. Nu har den krisen ytterligare förvärrats på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Före kriget uppgav ukrainska forskare att berggrunden i landets östra region kunde innehålla närmare 500 000 ton litiumoxid, vilket om det stämmer hade gjort Ukraina till en potentiell storleverantör av litium. Under slutet av året började landet sälja rättigheter till exploatering av dessa tillgångar, liksom av koppar, nickel och kobolt. Både australiska och kinesiska bolag fanns bland intressenterna. Nu kontrolleras en stor del av dessa tillgångar alltså av Ryssland som intagit stora delar av östra Ukraina.

Globalismens kris

Litiumpriserna hade redan ökat sjufaldigt innan kriget, och är nu uppe på en tiofaldig ökning sedan början av 2021. Även priserna på kobolt och nickel har skjutit i höjden. Vissa ser dock den annalkande krisen främst som en kris för globalismen. När man förlitar sig på råvarutillgångar som bara produceras av ett fåtal länder, istället för på råvaror som man kan utvinna själv eller åtminstone produceras på många olika ställen, blir man beroende av att den globala handeln fortsätter att fungera friktionsfritt. Kina, Australien och Demokratiska republiken Kongo står för tre fjärdedelar av den globala produktionen av litium och kobolt.

I i stort sett alla länder utom Kina är folken klara över att den ekonomiska framtiden ser mörk ut och,
till stor del kan man anta, begriper de också varför

Visa inlägg

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat menade den världskände EU-motståndaren Nigel Farage, i en intervju med amerikanska Breitbart, att ”auktoritära” globalistiska maktcentraler som EU och dess underregeringar kommer att avslöja sig själva och tappa allt folkligt stöd i samband med att den ekonomiska krisen fördjupas, eftersom de då blir tvungna att tillgripa alltmer odemokratiska metoder för att behålla sin makt.
– Jag tror verkligen att det globalistiska projektet inte har levererat för människor …och om – som jag misstänker – det kommer en ganska obehaglig nedgång, så tror jag att det här projektet verkligen kommer att avslöjas, sade Farage i intervjun den 26 april.

KATEGORI

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

00:04:50

Nyhetssändning 14 september