onsdag, 28 september, 2022

SKF avvecklar all verksamhet i Ryssland

Lämnar landet efter avslöjande om att utrustning sålts till ryska kärnvapenprogrammet

Den svenska kullagerproducenten SKF meddelar idag att man beslutat att upphöra med all verksamhet i Ryssland. En nedskrivning på cirka 500 miljoner kronor relaterad till avyttringen kommer redovisas under andra kvartalet, skriver företaget i ett pressmeddelande.

”Vi har nu beslutat att upphöra med SKF:s samtliga verksamheter, engagemang och investeringar i Ryssland. Vår intention är att avyttra våra ryska verksamheter, med målet att säkra en framtid för våra kollegor”, skriver Gustafson.

SKF och kärnvapenskandalen – i korthet

Beslutet att omedelbart avveckla all verksamhet i Ryssland följer av ett avslöjande om att teknik från flera svenska industrikoncerner, SKF, Atlas Copco, Sandvik, Seco Tools, under flera år tillhandahållit nyckelkomponenter till det ryska kärnvapenprogrammet.

De fyra svenska bolagen tillverkar teknik och utrustning som kan användas både till civila ändamål och militära – så kallade produkter med dubbel användning, PDA. Av de nämnda bolagen ingår SKF och Atlas Copco i Wallenberg-sfären.

Enligt svensk lag ska export av PDA-produkter kontrolleras av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Enligt inspektionsmyndighetens egna uppgifter är det förbjudet för svenska bolag att exportera produkter om de ska användas i produktion av kärnvapen.

SKF har tillverkning på mer än 100 platser i världen och egna försäljningsbolag i 70 länder. Totalt står försäljningen i Ryssland för cirka 2 procent av koncernens totala omsättning förra året. SKF säger slutligen att de ska avyttra verksamheten på ett kontrollerat sätt.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:34

Nyhetssändning 26 september

EU: Allt fler vill slopa sanktionerna