Skottland ska försöka rösta om självständighet trots att Storbritanniens premiärminister kommer att lägga veto mot ett positivt beslut. Skottarna har de brittiska partierna emot sig men möjligen EU på sin sida
Skottland kommer att hålla sin andra folkomröstning om självständighet, meddelade den skotske försteministern Nicola Sturgeon under gårdagen. Samtidigt föreslår hon den 19 oktober 2023 som datum för en ny omröstning om ett potentiellt utträde ur Storbritanniens förenade kungarike.
Sturgeons Scottish National Party driver sin politiska kampanj på en plattform för att Skottland ska förklara sig självständigt från Storbritannien, och hon har drivit på för ytterligare en folkomröstning om frågan: ”Ska Skottland vara ett självständigt land?”.
År 2014 röstade de 32 kommunområdena i Skottland ner förslaget – ”Nej”-sidan vann med 2 001 926 röster över 1 617 989 för ”Ja”.
Sturgeon sa i veckan, ”Vad jag inte är villig att göra, vad jag aldrig kommer att göra, är att tillåta skotsk demokrati att vara en fånge av Boris Johnson eller någon premiärminister” – med hänvisning till att brittiska konstitutionella regler som stipulerar samtycke, måste ges från Storbritanniens premiärminister för att fortsätta med omröstningen. Johnson har sagt att han skulle avslå en sådan begäran med sitt veto.
Hon skrev vidare ett brev till premiärminister Johnson och uttryckte att i ett frivilligt förbund mellan länder, där folket i ett land, har röstat för en folkomröstning, är det ”enligt min åsikt demokratiskt oacceptabelt att vägen till en folkomröstning måste ske via domstolar snarare än genom samarbete mellan Storbritanniens och Skottlands regeringar.”
I ett uttalande till det skotska parlamentet i Edinburgh på tisdagen sa Sturgeon att hon hade skrivit till premiärminister Johnson och indikerat att hon var villig att förhandla om en så kallad Section 30-order med honom, som ger den skotska regeringen tillfälliga befogenheter att hålla en folkomröstning. Det var så folkomröstningen om skotsk självständighet 2014 genomfördes.
Kritik mot separatismen
Den största oppositionen till självständighetsomröstningar är det skotska konservativa partiet. Dess partiledare Douglass Ross har kritiserat ”skojundersökningen” där hans parti kommer att vägra delta. ”Det här håller på att bli ett parlament som inte uträttar något av människors verkliga prioriteringar”, sa Ross.
En möjlig allierad i sammanhanget kan vara den expansiva superstaten EU. Självständighetspartiet har nämligen i sin ”vision” att ett fritt Skottland åter inträder i EU. Men enligt den skotska försteministern kan man inte förvänta sig att EU som sådant ska ta ställning till folkomröstningen.