Skräckpropaganda ger barn klimatångest

I en debattartikel på Expressen kritiserar Martin Kinnunen och Emil Eneblad från Sverigedemokraterna den svenska klimatdebatten som de anser vara ohederlig och skapar onödig klimatångest hos barn och unga. Istället borde man låta alla komma till tals och ingjuta mer hopp och framtidstro menar de.

Klimatet mer oroväckande än krig

I artikelns inledning hänvisar de till en undersökning som WWF nyligen gjort som visar att svenska ungdomar oroas mer av klimatförändringar än av krig, vilket är anmärkningsvärt då vi just nu har ett krig som pågår i vårt närområde. Detta är ett tydligt tecken på att klimatfrågan fortsätter skrämma svenska ungdomar till det extrema.

Samtidigt är Sverige bäst i klassen på miljö- och klimatområdet men då fakta genomgående undanhålls och meningsmotståndare sällan släpps fram i debatten skapar det ett ohederligt debattklimat. Effekterna av detta blir oro och ångest hos barn och ungdomar. Något som förstärks ytterligare av mediernas återkommande skrämselpropaganda kring klimatet.

Martin Kinnunen. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset
Martin Kinnunen. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset

De ansvariga bakom ångesten, hävdar debattörerna, är den moderna miljörörelsen, miljöaktivister och så kallade ”gröna” partier som triggar igång ångesten och oron hos de unga genom återkommande domedagsprofetior.

Påverkar framtidstron negativt

Den ökande klimatångesten hos ungdomar var något som SD varnade för redan i fjol när de presenterade en internationell studie som publicerades i The Lancet.

Studien var sammansatt av rutinerade personer inom psykiatrin från sex olika universitet och visade att 8 av 10 unga idag upplever klimatångest. 45 procent uppgav att klimatångesten även påverkar deras vardag och livsval.

Klimatångesten var såpass allvarlig att 4 av 10 var tveksamma till att skaffa egna barn och över hälften ansåg att mänskligheten var dödsdömd. Vidare var tre fjärdedelar rädda för framtiden och över hälften kände att de egna regeringarna sviker i klimatfrågan.

Folkbildning och sansad debatt del av lösningen

Emil Eneblad. Skärmavbild: Twitter/ @EmilEneblad
Emil Eneblad. Skärmavbild: Twitter/ @EmilEneblad

Att nätverket Aurora stämt svenska staten för att regeringen inte behandlar klimatkrisen som en kris, menar debattörerna är ett tydligt tecken på avsaknaden av folkbildning i frågan.

Sverige står för mindre än en tusendel av de globala utsläppen av växthusgaser och våra skogar tar upp nästan 90 procent av utsläppen vilket gör att vi har närapå noll i nettoutsläpp. Samtidigt är våra utsläpp per capita väldigt låga.

Fattigdomen i världen har minskat betydligt de senaste årtiondena och med ökat globalt välstånd kommer utsläppen successivt att minska vid nästa sekelskifte. Det pågår även hårt arbete för att lösa den globala klimatfrågan både här och i omvärlden.

Det bästa, anser debattörerna, är att miljörörelsen, dess aktivister och de så kallade ”gröna” partierna tar sitt vuxenansvar genom att föra en sansad debatt och inte vältra över sin egen ångest på barn och unga.

Varför skapa onödig ångest och oro?

Oavsett ifall företrädarna och aktivisterna inom miljörörelsen är medvetna om den klimatångest de skapar hos barn och unga får den avsedd effekt. Nämligen, den rädsla och fruktan som gror hos dem och som utraderar all förmåga till kritiskt och självständigt tänkande.

En person som är helt förlamad av rädsla och oro kan sällan tänka självständigt. Den skapade rädslan har i sig många syften.

”Klimathotet” drar in väldigt mycket pengar, såväl privat som offentligt. Bara genom alla miljöskatter och avgifter som finns på koldioxidutsläpp och energi drar staten in 100-tals miljarder. Detta är något som en ungdom med klimatångest aldrig skulle ifrågasätta, inte ens fråga sig om det hjälper mot det utsatta målet.

WEF utökar sin makt, svenska grundlagar ändras, Sverige är på väg in i krigsalliansen Nato och att våra friheter är kraftfullt hotade, är några av de problem som dagens ungdom inte har kraft eller energi att engagera sig i eftersom de är fullt upptagna med klimathotet.

Genom att dagligen göda folks rädslor kring klimatet finns det inte mycket energi eller tankekraft kvar till betydligt mer brådskande och viktigare samhällsproblem. Problem som snabbt skulle väcka folklig vrede och ett enormt missnöje ifall klimathotet fick mindre mediautrymme så att folk kunde tänka mer på andra frågor.

Lösningen – nyans, debatt och optimism

Dock finns det många sätt att komma tillrätta med den klimatångest som idag skapats hos barn och ungdomar och istället ingjuta hopp och framtidstro. Sätt som inte heller behöver vara destruktiva eller negativt laddade.

-Nyans – Genom att fler vuxna tar ansvar och presenterar en nyanserad bild och verklig underbyggd fakta istället för att klimatalarmism. Visa att det finns flera åsikter och källor i klimatfrågan.

-Debatt – Genom att vuxna alltid är öppna för en debatt och diskussion kring klimatfrågan. En riktig debatt kommer tydligt visa vad som stämmer och inte. Stäng aldrig ner samtal genom tabun.

-Optimism – Genom att vuxna lugnt och sakligt presenterar allt positivt som faktiskt sker i världen på miljöområdet. Detta ingjuter en stor dos framtidstro och optimism hos folk, inte minst de yngre.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter