Skultuna messingsbruk fyller 416 år

Ett av världens äldsta, idag aktiva, företag är Skultuna Messingsbruk, som grundades den 11 februari 1607. Det är en viktig del av svensk historia, samt ett exempel på svenskt hantverk, som idag fyller 416 år.
Hjalmar Norrströms dopfunt från slutet av 1800-talet
Hjalmar Norrströms dopfunt från slutet av 1800-talet. Foto: Wikipedia/ Skultunacorp1607

Det var den 11 februari 1607 som kung Karl IX gav order om att grunda ett bruk, vars fokus skulle vara att förädla koppar till mässing och därmed minska behovet av mässingsimport. Bruket lades vid Skultuna i Västergötland för att ha nära tillgång till både Svartåns vattenkraft och Falu koppargruva. Därigenom skapades något som bestått till dags dato, Skultuna messingsbruk AB.

Under åren som gick fick bruket ta del av omfattande kunskap från Tyskland och Nederländerna i hur formgivning gjordes på bästa sättet. Genom yrkesskickligheten etablerade Skultuna sitt rykte som skapare av kvalitetsprodukter och är idag leverantör av mässingsprodukter till det kungliga hovet.

Bruket står än idag kvar på exakt samma plats och har överlevt i exakt 416 år. Det är ett av Sveriges populäraste turistmål och det svenska hantverket är välkänt och hyllat över hela världen.

Skultuna räknas som ett av världens äldsta företag, men ligger en bra bit från toppen, både i Sverige och i världen. Världens äldsta företag är Kongo Gumi i Japan, som grundades år 578. Sveriges äldsta företag är det som idag heter Stora AB, som sysslar med skogsbruk, men ursprungligen ägde Falu koppargruva. Man brukar räkna företagets ålder från den 16 juni 1288, eftersom det finns omnämnt i ett bytesdrav från det datumet, men sannolikt är det ännu äldre än så.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter