Slog ihjäl manlig Tinderdejt som låtsades vara kvinna – frikändes

En 19-årig afroamerikansk idrottsman frikändes efter att ha slagit ihjäl en man som lurat honom till sex i ett mörkt rum genom att låtsas vara kvinna.

Den kontroversiella domen fälldes i slutet av maj men har hittills inte fått någon uppmärksamhet i svensk media trots att den berör det hett diskuterade ämnet transsexualism.

Dråpet föranleddes av att Isimemen Etute, som spelade amerikansk fotboll för högskolan Virginia Tech, via dejtingappen Tinder fick kontakt med Jerry Smith, en homosexuell vit man som låtsades vara en 21-årig kvinna. Smith beskrivs av sina anhöriga som en ”stolt homosexell person med en passion för arbete inom restaurangindustrin”. Smith hade arbetat på tre restauranger i hemstaden. Enligt en lokaltidning hade han även haft mycket att göra med de lagvårdande myndigheterna. En konstaterad falskanmälning, flera andra anmälningar som blivit avskrivna, rattfylleri, fylleri och vårdslöshet i trafik.

De båda männen träffades i Smiths lägenhet, dit han bjudit in Etute för att ha sex, uppger Washington Examiner. Efteråt fick Etute från sina kamrater veta att han i själva verket haft sex med en man. Han återvände då till lägenheten för att konfrontera Smith. Då Etute kände sig för för att avgöra Smiths kön ska Smith ha tafsat på honom – varpå Etute misshandlade Smith så illa att denne avled av sina skador.

Generös tolkning av proportionaliteten i självförsvar

Etute säger att han trodde att Smith var på väg att dra fram en pistol efter att han gett honom en ”smäll” för att avvärja tafsandet, vilket juryn valde att tro på trots att endast en kniv återfanns under Smiths madrass. Trots att Etute var mycket större än Smith och trots att han erkände att han stampat Smith i huvudet innan han gav sig av, ansåg juryn att han handlat i självförsvar.

I slutet av juli berättade Rolling Out att flera collegelag efter dråpet tackat nej till att värva den duglige idrottsmannen på grund av rädsla för dålig PR. Senare ska han emellertid ha blivit kontrakterad av Western Community College, en skola som trots sin ringa storlek är framstående inom amerikansk fotboll.

Det är inte första gången en heterosexuell man tappat besinningen efter att ha lurats att tro att en man varit en kvinna, och kommit undan med inget eller minimalt straff. Den kände holländsk-svenske trubaduren Cornelis Vreeswijk dömdes exempelvis till en månads fängelse år 1975 efter att han misshandlat två transvestiter och knivhuggit den ena av dem efter att han ”fått något i handen som man inte vill ha” när ”lamporna var släckta”, något han senare skildrade i Balladen om hurusom Don Quijote gick på en blåsning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter