SL:s vd försvarar prishöjningar och försämrad service

I en längre intervju med DN säger SL:s vd David Lagneholm att månadskortet i Stockholm fortfarande är billigt. Ett uttalande som står i bjärt kontrast till alla de prishöjningar, förseningar och inställda avgångar som resenärerna fått uppleva.

Dras med stora underskott

SL:s vd David Lagneholm. Foto: Skärmdump (Youtube).
SL:s vd David Lagneholm. Foto: Skärmdump (Youtube).

Lagenholm är förutom Storstockholms lokaltrafiks (SL) vd även högst ansvarig på trafikförvaltningen och därmed chef över kollektivtrafiken i Stockholms län. En verksamhet som berör 700 000 resenärer dagligen och ställer krav på en välfungerande ekonomi.

En sådan har SL inte haft på flera års tid eftersom verksamheten dragits med stora underskott1, vilka vuxit till en djupgående kris. Resandesiffrorna rasade under pandemin men därefter har återhämtningen gått trögt.

Så trögt att resandet har stått still på en platå som ligger 15 procent under nivåerna från normalåret 2019.

Försämrad service och dyrare kort

Inför nästkommande år (2025) har SL ett resultatkrav på 794 miljoner kronor, vilket ser ut att missas med 1,3 miljarder kronor, trots biljettintäkter på 9,6 miljarder kronor.

Ett underskott som Lagneholm menar beror på det minskade resandet där varje procentenhet i minskat resande motsvarar drygt 90 miljoner kronor2.

För att bemöta resenärsflykten har flera busslinjer lagts ned, tidtabeller glesats ut och priset på samtliga SL-kort höjts. Prishöjningar som sannolikt fortsätter även nästa år om Trafikförvaltningen får bestämma.

”Är fortfarande billigt”

Man kan fråga sig hur billiga resenärerna anser att SL-korten är när servicen försämrats kraftigt de senaste åren. Foto: Skärmdump (Youtube).
Man kan fråga sig hur billiga resenärerna anser att SL-korten är när servicen försämrats kraftigt de senaste åren. Foto: Skärmdump (Youtube).

Lagneholm säger att det säkert finns en smärtgräns för biljettpriserna men att han i dagsläget inte kan svara på var den går. Han menar att biljetterna inte är dyra jämfört med resten av Sverige och att månadskortet på 1 020 kronor fortfarande är billigt.

Han tillägger dock att enskilda kan uppleva det som dyrt, vilket han respekterar. En poäng Lagneholm missar är att jämföra kort- och biljettpriserna med övriga europeiska storstäder och där ligger Stockholm nästan i topp.

Lever långt ifrån verkligheten

Lagneholms uttalande upplevs av många SL-resenärer som magstarkt. Särskilt bland de som ofta drabbas av förseningar och inställda avgångar. Lägg där till att många resenärer med redan knapra inkomster måste betala för månadskorten med redan hårt beskattade pengar.

För SL:s vd kanske några hundralappar är obetydliga pengar, men för studenter och bland de som tjänar långt under medelinkomsten kan varje hundralapp göra stor skillnad. Inte bara för ekonomin men även för rörelsefriheten det innebär att kunna ta sig till olika platser.

Man bör även ta hänsyn till prisutvecklingen på SL-korten över tid eftersom dessa har mer än fördubblats i pris på bara två årtionden. Samtidigt har den sammanlagda inflationen mellan 2004-2024 legat på 49 procent.

Faktaruta (David Lagneholm)

-Ålder: 49.
-Bor: Villa i Enebyberg, Danderyd. Tar sig till jobbet på trafikförvaltningen på Kungsholmen i Stockholm med kollektivtrafik.
-Karriär: Blev vd för SL i september 2020. Satt dessförinnan på en chefspost på MTR, under den tiden landade bolaget bland annat kontraktet om att driva pendeltågstrafiken i Stockholm.
-När Lagneholm arbetade på MTR jobbade också Matt Kinane där, han numera är vd för bolaget Connecting Stockholm. Bolaget vann nyligen upphandlingen om att driva tunnelbanan i Stockholm.
-Tjänar: Hade en taxerad inkomst på 2 290 900 kronor 2023. Källa: DN

  1. Underskott som pendlat mellan 600 miljoner och 1,9 miljarder kronor []
  2. Multiplicerat med den 15-procentiga minskningen blir det drygt 1,35 miljarder kronor. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter