Slut för simmande transor?

Internationella simförbundet FINA förbjuder män som låtsas vara kvinnor från att tävla i simtävlingar för kvinnor.

FINA antog en ny ”könsinkluderande” policy i söndags, där endast män som könsstympats (”transitionerat” på PK-svenska) före tolv års ålder, alternativt kan visa att de inte genomgått manlig pubertet, tillåts delta i simtävlingar för kvinnor.

Beslutet har gett upphov till glädje hos normala människor men väcker samtidigt oro över att det ska leda till att HBTQ-lobbyn pressar fram ”könskorrigerande” operationer och hormonbehandlingar hos unga. Varför annars öppna upp för att män ska kunna tävla som kvinnor så länge de förhindrats att genomgå puberteten?

James Pearce, talesman för FINA:s ordförande Husain Al-Musallam, hävdar dock i ett uttalande att avsikten inte är att uppmuntra barn att ”transitionera”.

– Detta innebär inte att människor uppmuntras att transitionera före tolv års ålder. Det handlar om vad forskarna säger, att om du transitionerar efter pubertetens inledning har du ett övertag, vilket är orättvist, sade Pearce.

– De säger inte att alla borde transitionera vid 11 års ålder, det är löjligt. Man kan inte transitionera vid den åldern i de flesta länder och förhoppningsvis uppmuntras du inte till det. Vad de säger är i princip att det inte är rimligt för människor som transitionerat att tävla utan att ha fördelar, fortsatte han.

Många har uttryckt oro över den sexualisering av barn som HBTQ-rörelsen främjar via sitt vurmande för ”transsexuella”. World Professional Association for Transgender Health sänkte nyligen minimiåldern för att inleda kemisk könsstympning till 14 års ålder och för fysisk kirurgi till 15.

Låtsaskvinnan Lia Thomas karriär slut?

Beslutet från FINA sätter stopp för den uppmärksammade amerikanska ”transkvinnan” Lia Thomas planer på att bli olympisk simmare. Thomas har tidigare varit en högt rankad simmare på herrsidan men efter att han började låtsas vara kvinna har han sopat mattan med sina kvinnliga medtävlare, trots att han tappat mycket muskelmassa och styrka genom hormonbehandlingar från 2019 och framåt.

Lia Thomas har gett upphov till mängder av protester mot att ”transkvinnor” ska tillåtas tävla mot riktiga kvinnor. Ungerska simmerskan Réka György protesterade exempelvis högljutt efter att hon precis missat en plats i finalen i collegemästerskapen i en tävling där Lia Thomas vann, något som gjorde att hon tillfälligt stängdes av från Twitter.

Thomas har även gett upphov till åtskilliga mer humoristiska protester.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter