Slut på lånekarusellen?

USA:s centralbank FED höjer styrräntan med 0,75 procentenheter, den största räntehöjningen på 28 år. Nu måste även svenskar och resten av världen dra åt svångremmen, frågan är om finanseliten ska tillåtas plundra oss under tiden.

– Hushåll och företag får sämre möjligheter att investera och konsumera, säger Johan Löf, seniorekonom vid Handelsbanken, till Sveriges Radio.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth (ja, hon heter faktiskt så) tror nu att den svenska Riksbanken också kommer att börja höja räntan i Sverige.

– Både för hushåll och företag är det klokt att fundera över vad man tål. Det är viktigt att inse att det kommer att bli dyrare både att leva och att vara skuldsatt, säger Winsth.

Ska skulderna betalas?

Efter en lång global högkonjunktur där stora summor lånats upp, är nu frågan om de enorma skulder till den finansiella eliten som de senaste årtiondena byggts upp, ska betalas.

Världsbanken, där Kina inte tycks ha så mycket att säga till om, har en speciell avdelning för att förhandla fram efterskänkning av åtminstone räntor till åtminstone statliga låntagare till åtminstone kinesiska banker.

Frågan är nu om denna blygsamma början skulle kunna utvidgas till privata och statliga låntagare i alla länder och till alla banker.

Redan profeten J. Kristus ska ha förespråkat avskrivning av skulder, vilket många förmodar bidrog till hans våldsamma dödsfall.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter