SMHI varnar: Snöstorm under morgondagen

SMHI varnar för att en snöstorm är på ingång. Strömavbrott och trafikstörningar är att vänta. Meteorolog: jobba hemifrån!

Vårvädret med sol, plusgrader och sommardäck får vänta. Kraftigt snöfall och hårda vindar är att vänta under tisdagen och onsdagen.

SMHI om snöstormen: Strömavbrott och trafikstörningar

Vädertjänsten SMHI har utfärdat en orange varning för norra Götaland, norra Skåne och i östra Svealand. I övriga Svealand, Götaland samt Gotland och Öland har gul varning utfärdats.

SMHI skriver på sin hemsida att de områdena med orange varning kan förvänta sig:

  • Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.
Kollektivtrafiken väntas få flera inställda avgångar och förseningar
Kollektivtrafiken väntas få flera inställda avgångar och förseningar. Foto: Wikipedia/ Skistar

Den som ska ut och resa i kollektivtrafiken under tisdagen och onsdagen rekommenderas att hålla koll på avgångarna och räkna med förseningar, inställda avgångar och trängsel.

Redan nu har flera planerade avgångar under tisdagen och onsdagen ställts in.

Meteorologen: jobba hemifrån!

SVT:s meteorolog, Deana Bajic, tipsar allmänheten att jobba hemifrån om möjligheten finns och om man ska ge sig ut på vägarna ska vinterdäcken på.

Vindarna ska inte vara lika kraftiga som de andra stormarna Sverige haft men en stor mängd snö väntas falla under stormen som varar från tisdag till onsdag kväll.

Men det är inte så kraftiga vindar jämfört med tidigare stormar. Det som kommer orsaka besvär är framför allt att det väntas komma stora mängder snö, säger Deana Bajic till SVT.

Förbered dig för strömavbrott

SMHI har redan varnat för strömavbrott i samband med stormen. Detta ställer krav på att hushållen själva har förberett sig och vet hur de ska agera om det plötsligt blir strömavbrott.

Samhällets ordinarie hjälpfunktioner som polis, räddningstjänst, brandkår och sjukvård är oftast överbelastade vid en tillfällig kris så som vatten- och strömavbrott. På grund av den stora snömängden och försvårade framkomligheten väntas även dessa ha svårt att nå utsatta.

Förberedd dig själv genom att läsa Frihetsnytt serie om krishantering:
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Människan spår – men Gud rår! Alla dessa varningar, Vad gjorde vi förr? Når inte dubbdäck fanns utan man använde snökedjor och sunt förnuft.
    Metrologerna står med allvarliga miner och förklarar katastrofläge när det faller 10 cm snö. Börjar bli både löjligt och pinsamt!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter