Snabblåneföretag söker upp elprisdrabbade

Januari månads elräkningar kommer att bli de högsta någonsin för många människor. Snabblåneföretag söker nu aktivt upp elkunder för att erbjuda snabba och dyra lösningar på problemen.

Nu i slutet på januari ska december månads elkostnader betalas, och det är välkänt att de kommer att vara de högsta hittills. Många vanliga människor med annars normala levnadsomkostnader kommer att få problem med elräkningar som kommer snart.

Det har gjort att snabblåneföretag, företag som lånar ut pengar snabbt till privatpersoner med minimal kreditprövning men mot hög ränta, har sett sin möjlighet att fånga upp personer med problem, rapporterar Aftonbladet.

Företagen erbjuder sina lån specifikt till elkunder och ger till och med möjlighet till låntagare att lämna över sin räkning från elbolaget till snabblåneföretaget och få den betalad – dock till priset av ett lån som kan ha 17 procents ränta efter ett par månaders avbetalning.

Elbolagen avsäger sig sammanblandning

Elbolag som EON och Vattenfall uppfattar att snabblåneföretagen ger sken av att elbolagen samarbetar med dem, och att marknadsföringen på så sätt missbrukar elbolagens renommé. Ett budskap från elbolagen är också att det är bättre för en elkund i trångmål att kontakta sin elleverantörs kundtjänst, och i stället söka en lösning med elleverantören som samarbetspartner.

Det kan också finnas en begränsad möjlighet att göra en delbetalning utan att få elleveransen avstängd – något som man dock definitivt bör samtala med både elleverantör och konsumentrådgivare om först, enligt Energimarknadsbyrån.

Snabblån avråds

Konsumenternas, ett samarbete mellan två ideella stiftelser med myndigheter och representanter för finansbranschen i styrelsen, är allmänt kritiska till snabblån för den som har möjlighet att undvika dem. Alla nackdelar är på låntagarens sida.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter