Snart blir brottsprovokation möjligt

Politikerna tar fram den ena åtgärden efter den andra för att bekämpa gängbrottsligheten. En åtgärd som man nu är beredd att använda har länge varit oerhört kontroversiell, nämligen brottsprovokation.

Att komma åt gängen är ett arbete som polisen ägnar både tid och omfattande resurser åt. Oftast hanteras ett brott efter att det begåtts, såvida inte polisen fått tillräcklig information för att kunna ingripa i tid.

Förhindras brott eller uppmuntras brott?

Ett sätt att ligga steget före är lura brottslingarna i en fälla, genom att få dem att begå brott. Detta kallas formellt provokativa åtgärder, eller brottsprovokation. Det innebär att polisen (diskret) uppmuntrar (provocerar) en person att begå brott, för att därefter kunna gripa denne för det.

Det kan handla om att man utger sig för att vilja köpa narkotika, lura personen att komma till platsen med drogerna och gripa denne för detta. Det kan även handla om att lura fram en pedofil genom att låtsas vara en minderårig som vill träffas1. Ett sådant gripande underlättar möjligheten att genomföra husrannsakan och andra utredningar för att kunna få fram information om ett större gäng.

Detta är dock en oerhört kontroversiell metod. Risken finns att ett brott begås, som inte skulle ha begåtts annars. Det är bara om det finns en stark misstanke om brott, om man vill få en brottslig person att avslöja sig själv, samt om det rör sig om allvarliga brott som kan leda till hårda straff, som detta är tillåtet, enligt Åklagarmyndigheten.

Gunnar Strömmer. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet
Gunnar Strömmer. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

Vill underlätta

Under fredagen meddelade regeringen i ett pressmeddelande att man inlett en utredning om detta. Tanken är att det ska bli lättare att använda brottsprovokation genom en tydligare lagstiftning.

– Den här osäkerheten riskerar att leda till omotiverad återhållsamhet, men också en ökad risk för oavsiktliga övertramp. En lagreglering kan säkerställa att provokativa åtgärder kan användas när det är befogat, exempelvis vid sexualbrott på internet, och innebära större möjligheter att använda provokation än vad som är fallet i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer i pressmeddelandet.

Vissa förslag mer effektiva än andra

Flera förslag har tagits fram för att bekämpa gängen. På förhållandevis kort tid fick man igenom förslaget om att göra det lättare för hyresvärdar att kunna vräka kriminella hyresgäster.

Samtidigt pågår en utredning om att göra det lättare att utvisa kriminella invandrare. Då en stor del av de gängkriminella är invandrare, många gånger utan svenskt medborgarskap, bedöms det kunna få effekt. Redan nu har ett flertal tungt kriminella invandrare dömts till utvisning. Om utvisningarna kommer genomföras återstår att se.

  1. Detta är något som pedofiljägarna på Dumpen gör för att få fram personer som är beredda att begå övergrepp mot barn. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter