Snart kan det bli fängelse om du förnekar förintelsen

Regeringen har tagit ett ytterligare ett steg för att förbjuda förnekande av förintelsen. Om den föreslagna lagen går igenom finns risk för fängelse om du bryter mot detta.

I april 2023 kunde Frihetsnytt rapportera om regeringens arbete för att göra det förbjudet att förneka förintelsen. Redan i juli i år kan det bli straffbart att förneka förintelsen och andra folkmord, rapporterar Expressen. Vilka andra folkmord det rör sig om framgår dock inte.

Orsaken är att samtliga partier som ingick i den parlamentariska kommittén som tagit fram lagförslaget, har gett sitt bifall.

Den nya lagen, som faller inom ramen för hets mot folkgrupp, kan resultera i upp till två års fängelse. Dessutom ska judar, som blir ”utsatta” för förintelseförnekelse, räknas som brottsoffer och kunna få skadestånd för det.

– Till exempel om det är uttryckt i ett visst sammanhang där ett antal personer som är judar finns med, så ska de kunna vara målsägande och få skadestånd som en kompensation för att de har blivit utsatta för det här brottet. Det är en viktig del av upprättelsen, är ett exempel som justitieminister Gunnar Strömmer tar upp för Expressen.

Hotar yttrandefriheten

Både Strömmer och kulturminister Parisa Liljestrand hävdar dock att yttrandefriheten kommer att vara fortsatt stark, men detta är inget som alla håller med om. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert håller inte alls med om att yttrandefriheten värnas.

Vi underkänner den här utredningen, utifrån att den kommer fram till att yttrandefriheten inte påverkas, och det delar vi verkligen inte. Vi tycker istället att i en demokrati så är det bättre att arbeta mot fördomar och avskyvärda värderingar på andra sätt än förbud, till exempel opinionsbildning, fri debatt och diskussion, säger Hyllert till Sveriges Radio.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

9 KOMMENTARER

 1. Får man undersöka sanningshalten i alla påståenden om förintelsen??
  Har judiska organisationer ensamt tolkningsföreträde i denna fråga? Är det yttrandefrihet?

  Kan man tänka sig att det finns en del propaganda bakom hur förintelsen beskrivs?
  Varför talade Chaim Weizman redan 1936 om förintelsen?
  Ska det bli olagligt att ställa den frågan?

 2. Jojo—dom förintade har en otrolig makt. Skylten togs ju ner 1999 och gömdes av några aktivister som ett led i just att visa vilken enorm makt det judiska konglomeratet har. Och mycket riktigt ….det blev krigsrubriker över hela världen …för en gamma l järnskylt alltså ..
  Förslaget är ett helt oacceptabelt slag mot yttrandefriheten —fy fan—det är vidrigt att en så liten stark minoritet kan driva hela västeuropa att dansa efter deras vilja.

  F.ö. är det den judiskägda pressen som drivit inflödet av muhammedaner till våra länder.

  Usch … ..

 3. Förintelsen är ett trosbegrepp, som med all religion har den tagit plats och tagit
  troende till sig. Och så är det med vissa religioner inget ifrågasättande för då
  blir du dömd. Men till skillnad så kan förintelsen mjölka pengar i alla riktningar.

  Tyskland har ju denna lag redan och fängelse våntar den som inte tror….
  Samtlidigt så får Tyskand punga ut pengar år efter år till det förhärdade Israel…

 4. Fy tusan för detta förslag. Självklart skall man både få kritisera och ifrågasätta allt och alla. Gör tvärtom ha en ärlig och öppen debatt om vad som verkligen har hänt och sluta upp med att stämpla folk som Nazister, rasister, anitsemiter m.m. så snart någon annans åsikter ventileras. De man inte får tala högt om är just de som verkligen behöver granskas mer än någon annan.
  Egentligen är förslaget för dumt för att ens kommentera.

 5. Några citat från upplysningfilosofen Voltaire

  – ”För att ta reda på vilka som verkligen härskar över ett samhälle, behöver du bara ställa dig denna fråga: Vem är det jag inte får kritisera?”

  – ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”

  – ”Där alla tänker likadant blir det inte mycket tänkt”

  – ”Tankefrihet är själens liv”

  – ”Det är svårt att befria dårar från de kedjor de vördar”

  – ”Den största trösten i livet är att säga vad man tycker”

  – ”Ju oftare en dumhet upprepas, desto mer får den sken av visdom”

  – ”Vad är historia? Lögnen som alla är överens om”

 6. Vad blir nästa steg? Måste vi tro eller förneka Guds existens? Måste vi förneka att det finns olika raser och genetiska skillnader mellan dem, dvs att vi måste säga att de främsta forskarna i genetik ljuger? Måste vi säga att demokrati är det ultimata statsskicket? Att man och kvinna bara är sociala föreställningar, inte biologiska skillnader. M.m.
  Den totalitära demokratin i Sverige är nu mer inträngande och finmaskig än de flesta diktaturer

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter