Snökaos på flera motorvägar – övernattning i bilarna

Vintern har kommit tillbaka och med den har snökaoset på vägarna återvänt. Vad har det inneburit för den enskilde trafikanten?

I januari blev en av de största nyheterna de enorma trafikstockningar som uppstod på flera motorvägar runtom i mellersta Sverige. Folk tvingades lämna sina bilar och evakueras med bandvagnar. Läget var så katastrofalt att stenhård kritik riktades mot Trafikverket, som även kallades upp till riksdagens trafikutskott för att svara på hur man hanterat situationen.

Vintern återkom

Under tisdagen var kaoset tillbaka igen när vintern och snön kom tillbaka. Bland annat blev det totalstopp på motorväg E4 mellan Jönköping och Gränna, samt E20 vid Mariestad, vilket innebar att folk fick sitta i flera timmar, rapporterar SVT. Det skedde till och med varningar om att folk skulle behöva övernatta i bilarna. Hur många som tvingats göra det finns det i nuläget ingen information om.

På motorväg E4 ska det fortfarande vara milslånga köer. På motorvägarna E42, E44 och E45 runt Vänersborg och Uddevalla ska det fortfarande vara stora störningar, enligt Trafikverket.

Biträdande räddningschef Göran Melin i Jönköpings kommun säger att man hoppas få loss de flesta bilisterna vid 09-tiden.

Trafikverkets karta över trafikproblemen, klockan 07:20. Rött betyder besvärligt underlag och stora trafikstörningar. Gult innebär att det finns en risk för besvärligt underlag och störningar. Grönt innebär att det inte råder några problem. Skärmavbild: Trafikverket.se
Trafikverkets karta över trafikproblemen, klockan 07:20. Rött betyder besvärligt underlag och stora trafikstörningar. Gult innebär att det finns en risk för besvärligt underlag och störningar. Grönt innebär att det inte råder några problem. Skärmavbild: Trafikverket.se

”Vill inte höra om sommardäck”

I samband med kaoset gick ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, ut i ett inlägg på X och uppmanade alla bilister att ta sitt ansvar i trafiken. I och med den senaste tidens varma vårväder är det många som valt att byta till sommardäck på bilen, vilket kan ställa till med allvarliga problem i snökaoset.

Jag vill inte höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck, skriver ministern bland annat.

Göteborgs-Posten har intervjuat Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, om deras ansvar. Olsson säger att det stora problemet inte är snön, utan lastbilar som inte kan ta sig upp för backar, samt bilister som försöker sig på ”dumma manövrar” och kör fast. Enligt honom har Trafikverket varit förberedda på att det skulle bli snökaos igen

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter