Snusar du? Då får du behålla mer i plånboken

Andelen svenskar som snusar ökar och är något som är unikt för Sverige. Nu har riksdagen fattat ett beslut som gör att detta blir en billigare vana. Samtidigt kommer det bli dyrare för en annan vana.

Snuset är något som ligger många svenskar varmt om hjärtat. När Sverige gick med i EU 1994 lyckades man förhandla sig till ett undantag om förbudet mot att sälja snus i unionen. När EU försöker driva igenom olika begränsningar av snusandet har det lett till rena folkrörelser.

Andelen svenskar som snusar har även varit ganska konstant de senaste 20 åren. Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning från 2022 var det 13,8 procent av svenskarna som snusade, vilket var en höjning från 12,4 procent år 2004. Samtidigt dök antalet rökare från 16,5 procent år 2004 till 5,8 procent år 2022. Se diagram nedan.

Nu har riksdagen fattat ett beslut som talar för att trenden kommer att fortsätta. Från och med den 1 november kommer skatten på cigaretter, cigariller, röktobak och övrig tobak att höjas med 9,0 procent. Samtidigt sänks skatten på snus med 20,0 procent.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter