Snyltande landshövding återbetalar dyra taxiresor

P4-Kronoberg rapporterar att Kronobergs landshövding, Maria Arnholm (L) betalar tillbaka de privata taxiresor hon låtit skattebetalarna stå för. Detta efter Sveriges Radios genomgående granskning av Sveriges landshövdingar. Politiske kommentatorn Tobbe Larsson säger att ”hon lever i en annan verklighet, långt bort från väljarna och endast återbetalar summan för att hon tvingats till det ”

Erkänner felaktiga uppgifter

Det stormar kring Kronobergs landshövding Maria Arnholm. Foto: Foto: Wikipedia/www.flickr.com/photos/anders-h-foto/8952659615/sizes/o/in/photostream/

Så sent som i tisdags (11 juni) sade Arnholm i en intervju i Sveriges Radio att det skulle ha varit en praxis på länsstyrelsen att landshövdingar fått åka taxi vid hemresor. Idag (torsdag) erkänner hon däremot att uppgifterna hon lämnade har varit felaktiga.

Det var i förra veckan som statsradion avslöjade att Arnholm under flera års tid gjort privata taxiresor i samband med sina hemresor. Detta trots att det i anställningsavtalet står att hon endast har rätt till resor i reguljär trafik1.

Bortförklarar och gör bort sig ytterligare

Först medgav Maria Arnholm att hon – i egenskap av länsstyrelsens högste chef – i praktiken gett sig själv den påstådda taxiförmånen. Under denna vecka ändrade hon sedan sin förklaring och hävdade att hon bara följt en praxis, precis som tidigare landshövdingar gjort.

Ett påstående som inte visade sig stämma då två av hennes tidigare företrädare – Ingrid Burman och Kristina Alsér – säger att de oftast använde sig av egen bil eller tåg vid sina hemresor. Dock inga taxiresor.

Taxiresor för tiotusentals kronor

Det har blivit många taxiresor under Arnholms 4 1/2 år som landshövding. Foto: Envato
Det har blivit många taxiresor under Arnholms 4 1/2 år som landshövding. Foto: Envato

Arnholm meddelade till sist – via ett mejl till Sveriges Radio – att hon uppfattat det hela fel och därför givit felaktiga uppgifter till media. Därför betalar hon tillbaka de 82 000 kronorna som taxiresorna kostat under 4 1/2 års tid2.

Det är dock inte första gången på senare tid som svenska politiker tvingats krypa till korset efter att deras slöseri med skattemedel uppdagats. Det sker hela tiden och upphör som regel oftast inte förrän de blivit påkomna och avslöjade.

”Lever i en annan verklighet”

Frihetsnytt kontaktade politiske kommentatorn Tobbe Larsson för en kommentar gällande Maria Arnholms senaste utspel och slutgiltiga beslut att betala tillbaka taxiresorna:

-Varför försöker hon att bortförklara, ljuga och därmed trassla in sig ännu mer än hon redan gjort?

Det är anmärkningsvärt att en politiker som Arnholm inte riktigt förstår hur felaktigt hennes agerande egentligen är. Det visar bara på hur långt ifrån verkligheten hon lever och att hon därför inte har förmågan att se hur mycket skattepengar som faktiskt förslösas. Skattepengar som kunde ha gått till bättre saker och som hon inte verkar ha något som helst begrepp om.

-Varför betalar hon tillbaka pengarna tror du? Handlar det mer om skademinimering än uppriktig ånger över sina handlingar?

Det är nog för att hon inte har mycket till val utan mer eller mindre tvingas till det när pressen utifrån blir för stor. Vad gäller hennes påstådda ånger är det precis som jag sade i min tidigare kommentar häromveckan. Hon är endast förbannad över att ha blivit påkommen med sitt skattefiffel, snarare än att hon är uppriktigt ledsen över det inträffade.

  1. Det vill säga tåg, buss, flyg, eller bilkörning i egen bil. []
  2. ifall samtliga av taxiresorna skett mellan Lidingö och Stockholms central, skulle det innebära åtminstone 200 enkelresor []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter