SCB: Socialdemokraterna ökar bara när de inte har makten

På morgonen presenterade Statistiska centralbyrån (SCB) sin stora partisympatiundersökning. Vore det val idag skulle Socialdemokraterna få 38,6 procent, vilket är en ökning med 4 procentenheter sedan den senaste mätningen i november förra året. Det är ovanligt att Socialdemokraterna ökar, men förklaringen ligger i att för tillfället är det inte de som har makten.

Socialdemokraterna är det enda partiet med en säkerställd ökning med 4 procentenheter i SCB:s senaste partisympatiundersökning. Väljarstödet för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna minskar.

Om man ser på ökningen för Socialdemokraterna sedan valet är den ännu större och hamnar den på 8,3 procentenheter och inte sedan november 2008 har stödet varit så högt (38,6 procent).
Partiet har plockat röster från samtliga andra riksdagspartier utom Vänsterpartiet.

Den säkerställda minskningen för Centerpartiet är -1,2 procentenheter, Kristdemokraterna -1,2 procentenheter och Liberalerna -0,7 procentenheter.

För Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är förändringarna mellan mätningarna i november och maj inte säkerställda, skriver SCB.

– Jämfört med höstens valresultat är det bara Socialdemokraterna vars stöd har ökat. Moderaterna har samma stöd som i valet, medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet har tappat mest mätt i procentenheter, säger Leonora Uddhammar som är statistiker på SCB.

Skillnaderna mellan män och kvinnor. Bild: SCB

Socialdemokraterna: 38,6 procent ± 1,3 procentenheter
Moderaterna: 19,1 procent ± 1,0 procentenheter
Sverigedemokraterna: 18,0 procent ± 1,0 procentenheter
Vänsterpartiet: 7,3 procent ± 0,7 procentenheter
Centerpartiet: 4,2 procent ± 0,5 procentenheter
Miljöpartiet: 4,1 procent ± 0,5 procentenheter
Kristdemokraterna: 3,7 procent ± 0,5 procentenheter
Liberalerna: 3,4 procent ± 0,4 procentenheter
Övriga partier: 1,7 procent ± 0,3 procentenheter

De frågor som ställs i undersökningen är vilket parti väljarna skulle rösta på om det vore val i dag och vilket parti som är det bästa och baseras på 9 000 slumpmässigt valda personers åsikter.

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson säger att det tar tid att få igenom politik och att det inte ens har gått ett år sedan valet. Men då siffrorna är detsamma som vid valet, som han beskriver som partiets bästa någonsin, är han överlag nöjd.

S pekar finger

Minskningen i sympatier för regeringsblocket och Sverigedemokraterna kan sannolikt till viss del förklaras av att de har haft svårigheter att genomföra sin utlovade politik och det har seglat upp ett antal frågor där de har varit minst sagt oeniga. Exempelvis om vindkraften, kärnkraften, reduktionsplikten och migrationen.

Samtidigt sitter Socialdemokraterna och pekar finger åt att regeringen ännu inte fått ordning och reda i samhället och bukt med den ekonomiska krisen. Detta gör S utan någon som helst självrannsakan om vilka som till största delen skapat de enorma problem vi alla får tampas med. Detta faktum tycks gå somliga väljare helt förbi.

Det är inte jättesvårt att sitta på läktaren och kritisera dem som tvingas städa upp den oreda man själv ställt till med.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter