Sommartips: app som visar Sveriges runor

Lagom till sommaren har en svensk runforskare utvecklat en app där användarna kan se var det finns runstenar i Sverige. Appen är unik i sitt slag, och kommer vara till stor hjälp för historieintresserade svenskar.
Anundshögsstenen i Västmanland. Foto: Wikipedia/Olof Ekström

Den nya runstensappen heter ”Svenska runstenar” och är utvecklad av runforskaren Sofia Pereswetoff Morath vid Stockholms universitet. I appen finns en karta där man enkelt kan se var runstenarna finns – och i vilket skick de är. Hittills finns 1 300 runstenar i appen av totalt 2 000. Än så länge finns det dock ingen runstenskarta över Götaland, men det kommer lagom till hösten.

Pereswetoff-Morath säger följande om appen i ett utskick, som tidningen Fria Tider rapporterar om:

– Det är svårt att hitta runstenar även om man är jätteintresserad. Många stenar är flyttade på och står inte kvar på sina ursprungliga platser. Andra stenar har försvunnit och jag har varit med om att folk försöker hitta dem trots att stenarna inte längre är där. Det kan bli förvirrande.

I appen finns det även information om de olika runstenarna, berättar runforskaren:

– Runstenar brukar ha informationsskyltar, men många stenar saknar nu skylt eller så är skylten förstörd av väder och vind. Även om skylten finns, innehåller den ofta föråldrad information. Med digital skyltning i appen kan jag när som helst uppdatera runstenens text, uppläsning och tolkningen av innehållet och användaren får alltid aktuell information om runstenen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter