Åkesson ifrågasätter skattepengar till extremistisk propaganda

Den första partiledarbatten efter den Moderatledda regeringens tillträde skapade en het diskussion mellan Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om bidrag och yttrandefrihet. I centrum stod en okänd extremistisk propagandacentral som finansieras av av George Soros – och svenska skattebetalare.

Märta Stenevi från Miljöpartiet (MP) påstod i tisdagens partiledardebatt i riksdagen med Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna (SD) vill dra tillbaka bidrag i syfte att tysta organisationer som kommer med någon form av kritik mot regeringen, liknande den kritiken som lobbyorganisationen Civil Rights Defenders (CRD) kom i sin interna utredning av Tidöavtalet.

Man måste kunna ha synpunkter på hur man använder skattemedel. Ingen kommer bli av med bidrag för att man kritiserar regeringen eller Tidöavtalet. Däremot ska vi se över bidrag till organisationer som sprider extremism eller islamistisk propaganda, svarade Åkesson.

80 miljoner skattekronor till svenskhat

Civil Rights Defenders (CRD) är en lobbyorganisation som enligt sin hemsida: ”bedriver påverkansarbete, juridiska processer och informerar om situationen för mänskliga rättigheter globalt”.

Organisationen har tidigare fått kritik för sina starka kopplingar till globalisten George Soros som sponsrar lobbygruppen med miljonbelopp. George Soros har sponsrat flera antidemokratiska och våldsamma grupper, bland andra Black Lives Matter (BLM). Han har även gynnat personer som Tobias Hübinette som grundade yttrandefrihetsfientliga, vänsterextrema stiftelsen Expo.

I dagsläget har politikerna beslutat att avlasta George Soros – CRD får nu uppemot 80 miljoner kronor i stöd från staten vilket utgör det mesta av organisationens ekonomi.

CRD gjorde nyligen en granskning av Tidöavtalet, som är själva grunden för regeringens politiska samarbete med SD. I granskningen nämns avtalet som: ”en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av” – ett beskrivning som saknar varje uns av verklighetsförankring.

Åkesson: Vi vill se över bidragen

Under partiledaredebatten fick Åkesson frågan av Stenevi om organisationer nu ska vara rädda för att kritisera den nya regeringen, ifall kritiken kan leda till indragna bidrag. Åkesson svarade att det är helt oproblematiskt att kritisera makten i Sverige men att frågan om bidrag till CRD är en helt annan.

Man måste kunna ha synpunkter på hur man använder skattemedel. Ingen kommer bli av med bidrag för att man kritiserar regeringen eller Tidö-avtalet. Däremot ska vi se över bidrag till organisationer som sprider extremism eller islamistisk propaganda, svarade Åkesson.

Stenevi blandar ihop korten

Märta Stenevi försökte alltså knyta ihop två saker som inte alls har med varandra att göra. Att SD vill se över bidraget till CRD har enligt Jimmie Åkesson ingenting att göra med deras granskning av Tidöavtalet utan att CRD enligt Åkesson sprider extremism.

Att SD lyfter frågan att se över bidragen till grupper som sprider extremism eller islamisk propaganda ses av många som sunt, då samhället dels redan är mer segregerat än någonsin tidigare och dels går in i en ekonomisk kris.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter