SOS Alarm – Ovanlig midsommar i år

De stora festhögtiderna brukar präglas av fylla och allvarliga olyckor, inte minst under midsommar. Men årets midsommar har stuckit ut, enligt SOS Alarm.

Värme och solsken rådde över större delen av Sverige under midsommarafton, som är en av svenskarnas favorithögtider. Dans och lek runt midsommarstången, mat och umgänge, samt mycket drickande präglar firandet på många håll.

Inte minst det hejdlösa supandet kan leda till olyckor och brott, vilket gör att SOS Alarm är extra upptagna under midsommar.

Kraftig minskning

Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS Alarm
Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS Alarm

Men årets firande har varit annorlunda, nämligen lugnare än vad det brukar vara. Under midsommar 2023 ringdes 16 375 samtal till SOS Alarm mellan klockan 05:00 på midsommarafton och 05:00 på midsommardagen. Detta var 50 procent fler samtal än någon annan dag under året, rapporterar SVT.

Under årets midsommarafton ringdes runt 11 500 samtal till SOS Alarm, vilket är en kraftig minskning.

– Det har varit traditionella midsommarsamtal: fylla, bråk, trafikolyckor under framförallt dagtid, och drunkningstillbud. Den samlade känslan är att det ändå varit något lugnare än vad vi är vana vid – trots bra väder, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS Alarm, till SVT.

Felringningar

Sedan var ett flertal samtal felringningar. Bland annat har det rört sig om vårdsamtal som inte varit akuta, passansökningar och busringningar. Ett nytt problem är smartklockor som kan ringa upp av misstag om man tappar dem i marken.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter