Spanien använder Covid-pengar från EU till förmåner

EU:s kritiserade återhämtningsfond efter Covid, ”Next Generation EU”, har nu på nytt hamnat i blickfånget sedan Spanien på hög nivå beslutat att använda fondpengarna på ett sätt som anses tveksamt.

EU beslutade 2021 att EU-kommissionen skulle låna upp högst 750 miljarder euro på kapitalmarknaderna, för att ställa till medlemsländernas förfogande som medel till återhämtning efter Covid.

390 miljarder euro skulle betalas ut som bidrag, och 360 miljarder euro som lån, enligt beslutet. Sveriges andel var cirka 150 miljarder kronor, för återbetalning under loppet av 30 år, enligt Europaportalen.

Cirka 34 miljarder kronor finns tillgängliga för Sverige att söka för de syften ska uppfylla, enligt fondens krav. Det kan nämnas att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i riksdagen röstade nej till förslaget om fonden, att Centerpartiet och Liberalerna röstade ja samman med regeringen, medan Moderaterna och Kristdemokraterna avstod, rapporterar Ny Teknik.

Spanien gör lyxsatsningar

Spanien initierar nu ett pilotprojekt på 50 miljoner euro under tre år som siktar på arbetstidsförkortning för en grupp spanska företag. Fyradagarsvecka är målet. Pengarna kommer från EU:s återhämtningsfond, rapporterar Euro Weekly News.

Motiveringarna för projektet är vaga. De handlar mest om klimathänsyn och konkurrensförmåga med hjälp av arbetsmiljö gentemot Kina, enligt Buildremote. Men det verkar inte röra sig om den återhämtning från Covid som den kritiserade fonden startades för att åstadkomma.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter