Spaniens parlament upplöses efter högerns framgångar

Spaniens premiärminister upplöser parlamentet efter att högern gjort stora framgångar i de lokala och regionala valen. Det konservativa partiet har nu fler röster än regeringspartiet.

Spaniens högerfalang skördar goda resultat

Alberto Núñez. Foto: Wikipedia/ Cristina Cifuentes
Alberto Núñez. Foto: Wikipedia/ Cristina Cifuentes

Beskedet att upplösa parlamentet kommer efter att det högerkonservativa partiet Partido Popular (PP) gjort stora framgånger i de lokala och regionala valen som ägde rum under söndagen den 28 maj.

PP har fått flest röster i sju av de tio stora spanska städerna och har därmed vunnit över regeringspartiet, det socialistiska arbetarpartiet PSOE, på de flesta ställen det var möjligt.

– Vi har vunnit en tydlig seger och Spanien har tagit sina första steg mot en ny politisk era, sa partiledaren för PP, Alberto Núñez i sitt segertal enligt RTVE.

Totalt fick PP 31,5 procent av rösterna jämfört med PSOE som fick 28,2 procent.

Även det hårdföra högerpartiet Vox gick starkt framåt i valet. Partiet mer än fördubblade antalet valda ledamöter och tros få ett betydande inflytande i de städer där PP är beroende av deras stöd för att kunna styra. PP vann direkt i två av tolv regioner och kan bilda en majoritet med Vox stöd i ytterligare sex regioner.

Santiago Abascal. Foto: Wikipedia/ VOX Valencia
Santiago Abascal. Foto: Wikipedia/ VOX Valencia

– Vox är här för att stanna och blir avgörande i byggandet av det alternativ som Spanien behöver, sa Vox partiledare Santiago Abascal i ett tal tidigt på måndagen.

I förra parlamentsvalet kom Vox på tredje plats.

Regeringspartiernas valresultat blev ett fiasko

För regeringspartiet PSOE blev valresultatet ett stort fiasko och man förlorade makten i sex av de tio regioner man tidigare styrde.

Deras koalitionspartner, vänsterpartiet Podemos, gjorde ett katastrofval och tappade bland annat samtliga sina tio mandat i huvudstaden Madrid. I stort sett förlorade Podemos stöd över hela landet.

Resultaten i lokal- och regionvalet ses som en barometer för hur resultatet i parlamentsvalet kommer att bli.

Högerns regionala och kommunala framgångar förebådar ett regimskifte på riksnivå vilket ger de konservativa en möjlighet att avsätta den socialistiska premiärministern Pedro Sanchez.

Premiärministern upplöser parlamentet och utlyser nyval

Efter katastrofvalet för premiärministerns parti PSOE väljer han att upplösa parlamentet och flytta fram de allmänna valen till den 23 juli. Detta meddelade han på en presskonferens under måndagen den 29 maj.

Pedro Sánchez. Foto: Wikipedia/ PSOE Extremadura
Pedro Sánchez. Foto: Wikipedia/ PSOE Extremadura

– Även om gårdagens omröstningar hade en regional och kommunal betydelse, så har de en mening som går längre än så (…) Det bästa är om spanjorerna tar ordet för att definiera landets politiska kurs, säger Sanchez.

Beskedet var oväntat och riskabelt med hänsyn till den framgångsvåg som högerpartierna just nu rider på. Många ställer sig frågande till om Sánchez, PSOE och vänsterkoalitionen har hunnit att återhämta sig till valet den 23 juli.

– Jag tar personligen ansvar för resultatet och jag tror att det är nödvändigt att svara på det genom att ställa vårt mandat inför folkviljan, säger Sánchez enligt tidningen El País.

Beslutet kommer formellt att fattas vid ett extrainsatt ministermöte under eftermiddagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter