Spänningen börjar desarmeras mellan Kosovo och Serbien

Efter att gränsen stängts och arméer hållits i högsta beredskap verkar det inte som att risken för skarpt läge är överhängande längre.

Frihetsnytt kunde under gårdagen rapportera om de eskalerande spänningarna mellan Serbien och Kosovo. Efter att serbiska demonstranter blockerat huvudleder på den serbiska sidan om gränsen, valde Kosovo att stänga den största gränsövergången.

Samtidigt sattes den serbiska armén i högsta beredskap för att kunna skydda den serbiska minoriteten i Kosovo, medan Kosovo försökte få hjälp av NATO-styrkorna KFOR (Kosovo Force).

Nu verkar stämningen lugna sig när de serbiska demonstranterna under torsdagen kommer att börja ta bort vägspärrarna. Serbiens president, Alexandar Vucic, träffade under onsdagen kosovoserber i den serbiska staden Raska, rapporterar Reuters.

EU och USA har varit pådrivande i att desarmera läget och ta fram överenskommelser mellan båda sidor. Vucic har blivit garanterad att alla som varit inblandade i vägspärrarna ska vara helt skyddade från rättsliga konsekvenser.

Polisman inte längre arresterad

En av de eskalerande faktorerna var arresteringen av en kosovoserbisk polisman, Dejan Pantic, för att ha attackerat en polisofficer. Gripandet ledde till massiva protester och resulterade i skottlossning mellan kosovoserber och polis i norra Kosovo.

Pantic är inte längre arresterad, utan har satts i husarrest, vilket bör lugna ned stämningen ytterligare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter