torsdag, 6 oktober, 2022

Spänningen i Stilla havet ökar mellan USA och Kina

Kampen om militära avtal med Salomonöarna och Papua Nya Guinea spär på konflikten om Stilla havet

USA kommer att förstärka sin militära närvaro med Stillahavsnationen Papua Nya Guinea. Det senaste draget är följden av ett nyligen upprättat avtal mellan Kina och Salomonöarna som kan innebära att kinesiska trupper stationerade i regionen. Även Kina har visat intresse för Papua Nya Guineas autonoma region Bougainville som övergår till att bli självständig nation år 2027.

Ambassadör Daniel Kritenbrink, USA:s biträdande utrikesminister för frågor om Stilla havet, kan inte utesluta militära åtgärder mot Salomonöarna om den lilla ö-nationen skulle tillåta Kina att etablera en militärbas där. Kritenbrink uppger även att säkerhetsavtalet mellan Kina och Salomonöarna presenterar ”potentiella regionala säkerhetskonsekvenser ” för USA och NATO.

På tisdagen upprepade Kritenbrink USA:s vilja att gå in militärt i regionen om en kinesisk militärbas etablerades på Salomonöarna. ”Vi har naturligtvis respekt för Salomonöarnas suveränitet, men vi ville också låta dem veta att om åtgärder vidtas för att upprätta en de facto permanent militär närvaro, så skulle vi ha betydande orosmoment, och vi skulle mycket naturligt svara på dessa farhågor”, sa han.

Pressade på om han skulle utesluta möjligheten att USA skulle vidta militära åtgärder mot Salomonöarna om en kinesisk flottbas som skulle etableras, och om inte, om han var bekväm med Australiens premiärminister Scott Morrisons tal om att basen skulle vara en ”röd linje”. ” för Australien sa han: ”Jag har inte mycket att tillägga utöver vad jag redan har sagt.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

USA fortsätter sponsra kriget

CNN stäms av Trump på miljardsumma