Spannmålsexporten från Ukraina återupptas

Hamnen i Odessa öppnar upp för utleveranser

I går morse lämnade ett fartyg lastat med spannmål hamnen Odessa i Ukraina för första gången sedan krigets början i februari. Enligt det turkiska förvarsministeriet är ett fartyg på väg till Libanon under sierraleonsk flagg. Ombord finns 26 000 ton majs. 

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat har inte exporterat spannmål under kriget med Ryssland. Trots ryska försäkringar om motsatsen har man inte varit säker på om ryska flottan skulle angripa lastfartygen eller de ukrainska militärfartyg som behövs för att lotsa ut fraktfartygen genom de egna minfälten. Med FN och Turkiet som mellanhänder nåddes den 22 juli en överenskommelse där Ryssland skriftligen bekräftade att de inte skulle hindra trafiken. Besiktningsmän från Ukraina, Ryssland, Turkiet och FN kommer att inspektera fartygen då de passerar Istanbul. 

Oleksandr Kubrakov, infrastrukturminister i Ukraina, hoppas även kunna börja använda hamnen i Mykolajiv. Enligt ukrainska källor väntar 16 fartyg i hamnar runt Stilla havet på att få leverera 600 000 ton varor varav mycket är spannmål.  Kubrako prisar framsteget och säger att det är ett positivt steg mot att förhindra en global hungersnöd.

Både Ukraina och Ryssland är stora leverantörer av vete, korn, majs och solrosolja och är viktiga exportörer av livsmedel i världen. Stilleståndet har bidragit till att öka spannmålspriserna och därmed priset på bland annat pasta, bröd, matolja och gödsel. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter