Spänt läge mellan Grekland och Turkiet efter turkisk kommentar

Turkiska anklagelser om grekisk militarism provocerar

Efter ett provokativt uttalande från Erdogan är läget spänt mellan Grekland och Turkiet. Den grekiske premiärministern vill dock bibehålla en direktkommunikation med Ankara.

Relationerna mellan Grekland och Turkiet har aldrig varit speciellt varma och till och från försämras de ytterligare efter ageranden från endera parten.

Reuters rapporterar att den här gången är det Turkiets president Erdogan som provocerat grekerna.

Erdogan anklagade nyligen Grekland för att militärt ockupera öar i egeiska havet, som egentligen ska vara demilitariserade. Dessa öar har utgjort en allvarlig stötesten mellan länderna sedan 1964, då Turkiet valde att protestera mot en grekisk framskjutning av gränsområdet, som skett redan 1936.

Erdogan hotade med att Turkiet var redo att ”göra det som är nödvändigt när tiden är inne”.

”Oacceptabla kommentarer” – fortsätter ändå att prata

Den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis kallade Erdogans anklagelser för ”oacceptabla”, men ville samtidigt inte bryta kommunikationen med Ankara och har även sagt sig vara villig att möta Erdogan.

Det återstår att se om de turkiska hoten om ”åtgärder” kommer att leda till en ökad grekisk militär närvaro i de omstridda områdena, vilket i sådana fall skulle kunna eskalera situationen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter