Sparkas ur landet efter våldtäkt på trygghetsboende

En migrant begick en grov våldtäkt mot en äldre dam på det trygghetsboende där han jobbade och hon bodde. Trots skandalösa försök att slingra sig undan kommer nu rättvisa att skipas. Det blir både fängelse, skadestånd och utvisning för migranten, som lyckats stanna i Sverige trots att han inte skulle ha befunnit sig här.
Mones Afshar. Foto: Facebook
Mones Afshar. Foto: Facebook

Den 15 maj uppmärksammade Blågula Korset en grov våldtäkt som en kvinna i 80-årsåldern utsatts för på ett trygghetsboende i Luleå. Förövaren, den 24-årige afghanen Mones Afshar, jobbade inom hemtjänsten och begick brottet i denna roll. Trots att han skulle arbeta med äldre personer, i behov av tydlig kommunikation, framkommer det i förundersökningsprotokollet att han behövde persisk tolk.

Utan minsta tecken på ånger hävdade han först att han inte hade gjort något sexuellt mot kvinnan. Men när han konfronteras med bevis i form av att hans sperma påträffats i hennes vagina, ändrade han sig och påstod att det var hon som varit påträngande mot honom.

Får upprättelse

Nu har domen mot honom fallit vid Luleå tingsrätt (B 578-24). Även om det inte gör övergreppet mot kvinnan ogjort, så får hon åtminstone upprättelse. Afshar döms till fängelse i sex år och sex månader, ska betala skadestånd på 372 000 kronor, samt utvisas efter avtjänat straff.

Fick stanna på grund av Miljöpartiet

I domen framkommer det att Afshar ansökte om asyl 2015, men nekades detta. Han skulle utvisas till Afghanistan men verkar ha klarat sig undan detta, då utvisningsbeslutet preskriberades. Enligt Rädda Barnen preskriberas ett utvisningsbeslut efter fyra år. Om det var på grund av att han undanhöll sig myndigheterna framgår inte.

Den 10 oktober 2023 belönades han med permanent uppehållstillstånd på grund av ”gymnasielagen” från 2018. Denna innebar att de som fått avslag på sin asylansökan kunde få stanna i Sverige om man var under 18 år och pluggade på gymnasiet. Våldtäkten begick han bara några månader senare, den 16 februari 2024.

Detta var något som Miljöpartiet (MP) tvingade fram, genom att hota med att lämna regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. På det sättet kan MP anses ha ett delansvar i att Afshar kunde stanna i Sverige och begå brottet.

Byggnaden för Luleå tingsrätt och förvaltningsrätten i Lulep. Foto: Wikipedia/ Portunes/ CC0 1.0 DEED
Byggnaden för Luleå tingsrätt och förvaltningsrätten i Lulep. Foto: Wikipedia/ Portunes/ CC0 1.0 DEED

Får aldrig komma tillbaka

Det permanenta uppehållstillståndet räddar dock inte honom. Åklagaren yrkade på att han skulle utvisas, vilket tingsrätten biföll. Det har inte angetts hur länge utvisningen gäller, vilket får tolkas som att han aldrig mer är välkommen tillbaka till Sverige. Om han tar sig tillbaka kan han få fängelse i ett år.

Den här gången blir det svårt för honom att avvika, eftersom han ska sitta häktad ända fram tills fängelsestraffet kan påbörjas. I och med att regeringen har lagt fram ett förslag om att kriminella utlänningar ska avtjäna fängelsestraffet i sina hemländer, vilket man hoppas få igenom den 1 juli 2025, kan Afshar mycket väl skickas bort från Sverige tidigare än beräknat.

Domen har överklagats till hovrätten för övre Norrland och handläggs nu med målnummer B 623-24. Det återstår att se om hovrätten kommer fatta ett annat beslut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter