Spillvärme från serverhallar används till grönsaksodling

Företag i Luleå får pris för innovation som möjliggör året-runt-odlingar i arktiskt klimat

Det Luleå-baserade företaget Containing Greens AB har arbetat fram ett sätt som gör det möjligt att odla grönsaker i kallt klimat, året om. Genom att ta tillvara på överskottsvärme från en närliggande forskningsserverhall får de den energi som behövs för att kunna upprätthålla rätt temperatur för grönsakerna.

Förhoppningen är att kunna göra Norrland mer självförsörjande på grönsaker och inte vara beroende av långa transporter från utlandet, framförallt under vinterhalvåret. I och med att grönsakerna produceras nära sina tilltänkta konsumenter minskar behovet av ämnen som motverkar förruttnelseprocessen, samt att odlingsmiljön inte är lika utsatt för skadedjur och behöver därför inte besprutas. Det skulle innebära en mer giftfri mat för norrlänningarna.

Får pris

Metoden att ta tillvara på överskottsvärme från serverhallar för odling har uppmärksammats internationellt och har nu belönats med priset ”Laurence Trân Arctic Futures Award” samt motsvarande 82 000 kronor, rapporterar SVT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Väldigt bra men , Luleå ligger i Norrbotten i ett av de nordligaste länen. Det är närmare från Stockholm till Gävle ( Norrlands nordligaste stad ) än vad det är till Luleå från Gävle. Klimatet i de sydligaste Norrlandslänen är likvärdiga med klimatet i Stockholm.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter