Spionen Arne Treholt är död

Arne Treholt, socialdemokratisk politiker i Norge, var den mest framgångsrike sovjetiske spionen i Norge under kalla kriget. Han var inte ensam i Skandinavien – i Sverige gjorde militärerna Stig Bergling och Stig Wennerström ungefär detsamma som han. Arne Treholts död aktualiserar frågor om spioneri, en verksamhet som expanderar på nytt.

Treholt

Arne Treholt är död, rapporterar SVT. Han var en norsk journalist och karriärpolitiker i Norges socialdemokratiska parti. Från en position som mellanchef i Norges utrikesdepartement sålde han ut mängder av norska militära hemligheter mot kontant betalning. Han greps 1984, men nekade till alla anklagelser och ansåg att han bara brutit mot säkerhetsbestämmelser men haft god anledning till detta.

Han dömdes till 20 års fängelse, men frigavs redan 1993, varpå han levde i Ryssland efter sin förtida frigivning.

Nordiska kommunistspioner

Stig Wennerström var överste och verkade inifrån flygvapnet med sitt spioneri. Bland annat delgav han Sovjet allt av intresse om Draken-projektet. I en DN-intervju (bevarad och tillgängliggjord genom Nyhetsbanken) med hans sovjetiska kontakt Vitalij Nikolskij framstår det som om han inför sig själv ville motivera sitt handlande med att han gjorde en god gärning och jämnade ut oddsen vid ett krig, samtidigt som han ansåg att den svenska neutralitetspolitiken var hyckleri.

Stig Bergling var en mer renodlad kommunist med ideologiskt intresse att främja Sovjets sak och gick med i Vänsterpartiet efter sin frigivning. Han var knuten till kustartilleriet som reservofficer men spionerade främst inifrån Säkerhetspolisen. Han fick livstids fängelse 1979, rymde 1987 men fick aldrig förtroendet tillbaka från sina sovjetiska uppdragsgivare. Efter flera år utomlands återvände han till Sverige 1994 för att få svensk sjukvård och avtjänade tre års fängelse till.

Spioneri idag

Intensiteten i spioneriet över gränserna har ökat sedan de politiska spänningarna i världen har tilltagit, vilket bland annat Aftonbladet uppmärksammat. Människor som vill följa och förstå samhällsutvecklingen har anledning att intressera sig för spionage och kontraspionage. Samtliga av de tre stormakterna, USA, Ryssland och Kina är aktiva i att inhämta information, från såväl allierade som öppet neutrala stater.

Mängden litteratur är helt oöverskådlig, men en första ingång kan komma från CIA, en organisation som utgör själva sinnebilden för spionage och påverkanskampanjer. Ett exempel från facklitteraturen är att framgångsrika spioner i regel inte är som de klassiskt framställs i skönlitteraturen: surmulna, tystlåtna eller hemlighetsfulla typer, utan öppna personer med många kontakter och stora nätverk, som alltid syns ha resurser, svar på frågor och lösningar på problem.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter