Idag inleddes hovrättens förhandlingar mot de två spioneridömda iranska bröderna Peyman och Payam Kia. Den livstidsdömde Peyman har nu erkänt en del av det han anklagas för.
Förhandlingarna mot bröderna Kia som i tingsrätten dömdes för grovt spioneri för att ha läckt hemligstämplad information till den ryska underrättelsetjänsten GRU, tog sin början i morse i hovrätten i Stockholm. Storebrodern Peyman Kia dömdes till livstids fängelse då han var den som stal informationen och därmed gjorde brottet möjligt. Den yngre Payam Kia fick endast nio år och tio månaders fängelse.
Peyman Kia har varit anställd på både Säpo och Försvarsmakten och var då han greps hög chef på Livsmedelsverket. DN har uppgett att han till och med arbetade på den militära underrättelsetjänsten MUST:s särskilt hemliga avdelning KSI, Kontoret för särskild inhämtning. Han har bedrivit spioneriverksamheten under tio års tid.
Erkänner vissa anklagelser
Under dagens förhandling, där man inledningsvis efterfrågar de åtalades inställning till anklagelserna, erkände Peyman Kia delar av gärningarna, rapporterar SVT.
Han hade redan innan dagens förhandling erkänt att han kontaktats av Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR, men att överlämningen av hemliga dokument gjordes till den militära underrättelsetjänsten GRU.
Han medger även att han för att tillmötesgå rysk underrättelsetjänst under hösten 2016, inhämtat och överlämnat uppgifter som skulle kunna medföra risker för Sveriges säkerhet, samt att han fått ersättning för det.
Dock innebär erkännandet endast spioneri och inte grovt spioneri, vilket tingsrätten dömde honom för. Peyman hävdar att det har rört sig om en liten mängd information som han lämnat till Ryssland och och den också delvis var falsk. Om hovrätten bedömer att han gjort sig skyldig ”endast” till spioneri blir straffet avsevärt kortare.
Mycket speciellt mål som hålls bakom stängda dörrar
I hovrätten, likt i tingsrätten, genomförs huvuddelen av förhandlingarna bakom stängda dörrar. Målet beskrivs som mycket speciellt och en stor del av bevisningen omfattas av hård sekretess. Dessutom har flera vittnen skyddad identitet.
Rätten har planerat in nio rättegångsdagar och med hänsyn till den omfattande säkerhetsapparat som krävs för att hålla vittnenas identiteter hemliga när det tar sig till och från rätten, menar åklagaren att det är extra viktigt att tidsplanen hålls.
– Rätten kommer under den stängda delen få en inblick i den svenska säkerhetstjänsten och den svenska underrättelsetjänstens verksamhet på ett sätt som är helt unikt, ni kommer att få ta del av material som är bland det känsligaste som finns i den här verksamheten, sa åklagare Mats Ljungqvist i rätten.
Inkludering och mångfald …….Fredrik Reinfeldt och övriga i 7 klövern har mycket ont på sitt samvete.