Redovisningsbyrån värderade det insolventa israeliskt spionföretaget NSO Group till 23 miljarder kronor. Grundaren: Kritiken mot mitt företag är ett antisemitiskt hatbrott.
Financial Times rapporterar att det hemlighetsfulla israeliska spionföretaget NSO Group krävde ett finansiellt räddningspaket och dess eget kapital förklarades värdelöst några månader innan bolaget värderades till motsvarande 23 miljarder kronor av redovisningsbyrån EY.
Värderingen, som utfördes av analytiker på företagets kontor i Luxemburg i juli förra året, var mer än dubbelt så stor som NSO hade värderats till tidigare och misstänks nu vara en grov marknadsmanipulation enligt dokument som Financial Times har sett. Uppskattningen av NSO:s företagsvärde gjordes utan att den bokföring som dess analytiker hade lämnat var verifierad.
I oktober krävde det israeliska spionföretaget ett akutlån på motsvarande 100 miljoner kronor. I december – bara fyra månader efter att värderingen på 23 miljarder kronor hade slutförts av EY i augusti – informerade borgenärerna NSO:s majoritetsaktieägare om att företaget var insolvent. Tidigare i år förklarade Berkeley Research Group, som arbetar för NSO:s private equity-ägare, företagets eget kapital ”värdelöst”
Pegasus kunder och användningsområden
Värderingen av EY – känd som Ernst & Young fram till 2013 – kom vid en tidpunkt då NSO stod inför minskade intäkter, stämningsärenden, offentligt politisk kritik och hård mediegranskning av dess Pegasus-spionprogram, som hade använts av olika regeringar mot frihetsaktivister och journalister. Två kvinnliga medarbetare till den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi har enligt uppgift varit övervakade av det israeliska spionprogrammet.
Pegasus tillåter operatörer att i hemlighet övervaka sina fienders mobiltelefon – komma åt kontakter och meddelanden, såväl som den inbyggda kameran, mikrofonen och platshistoriken. Spionprogrammet kan enligt uppgift överföras genom att skicka en länk till en telefon på ett sätt som inte skapar någon avisering och aktiveras utan att telefonens ägare gör något alls.
NSO har sålt Pegasus till dussintals länder, däribland många diktaturer. Förutom USA och Israel innehåller spionföretagets långa lista med kunder enligt uppgift: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Egypten, Mexiko, Sydafrika och Indien. Förra veckan uppgav företagsledningen att minst fem EU-regeringar har köpt dess spionprogram och att företaget avbröt ett av kontrakten efter att ett EU-land missbrukat det.
En skandalomsusad verksamhet
NSO – ett namn som kommer från förnamnen på dess grundare – Niv Karmi, företagets vd Shalev Hulio och Omri Lavie – säger att all dess försäljning är föremål för godkännande av Israels försvarsdepartement. New York Times har däremot rapporterat om flera fall där försäljningen av Pegasus sammanföll med den mottagande regeringens ökade stöd för Israel.
NSO:s värde är under förnyad granskning, eftersom företaget erbjuder en spin-off av sina kärntillgångar till den amerikanska försvarsentreprenören L3Harris. Biden-administrationen protesterar mot företagsköpet eftersom handelsdepartementet i USA har förhindrat spionföretaget från att göra affärer med amerikanska företag genom att placera det på ”svarta listan” över företag som hotar den nationella säkerheten.
En världsomspännande motreaktionen mot företaget har baserats på kritik mot hur dess spionprogram används mot regimkritiker, frihetsaktivister och journalister. I en intervju med en hebreisk podcast påstod NSO-grundaren Lavie att de som kritiserar hans företag begår ett antisemitiskt hatbrott.