Kristerssons beslut att utesluta vissa partier från tisdagen möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, väcker nu kritik hos de inblandade partierna, som istället vill utesluta ett annat parti.

Socialdemokraternas (S) partiledare Magdalena Andersson är en av de sex partiledare som på tisdag den 7 mars kommer att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Frihetsnytt kunde i tisdags, den 28 februari, rapportera att Miljöpartiet (Mp) och Vänsterpartiet (V) dock uteslutits, eftersom de ställt sig mot ett svenskt medlemskap i krigsalliansen.
Nu riktar Andersson kritik mot statsminister Ulf Kristerssons beslut att utestänga två folkvalda partier, rapporterar SVT.
– Det är ju så att hela Sverige kommer att gå med i Nato, och det är många som har röstat på Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De ska också kunna vara representerade, säger hon till SVT.
Vill själv utesluta andra partier

Men Andersson är dock inte främmande för att utesluta andra partier från Natomötet. Även om hon anser att alla ska få delta, så skulle det i så fall vara Sverigedemokraterna (SD) som ska portas om det är något parti som ska uteslutas.
– De är ju det partiet som under de senaste veckorna har satt partiegoistiska intressen före landets intressen, säger hon.
Det hon sannolikt syftar på är justitieutskottets ordförande, Richard Jomshofs uttalande om att bränna ”hundra koraner till”, vilket Frihetsnytt skrev om. Uttalandet var en protest när Turkiet, tillsammans med andra muslimska länder, krävde att Sverige skulle inskränka yttrandefriheten för att släppas in i Nato.
Varför en markering mot att andra länder vill styra vad som får göras och yttras i Sverige, skulle innebära att sätta partiets intressen framför Sveriges, går dock inte Andersson in på.
Statsministern vill säkerställa att mötet består av JA-sägare
Kristersson står dock vid beslutet att utestänga V och Mp från mötet. Han vill nämligen säkerställa att det enbart är partier som kan bidra till att medlemsprocessen skyndas på.
Ett förtroligt samtal om hur Sverige bäst och snabbast tillsammans med Finland kommer in i Nato sker naturligtvis bäst tillsammans med de partier som verkligen vill att Sverige går med i Nato, inte med de partier som vill att Sverige ska stå utanför, kommenterar statsministern skriftligt genom sin pressavdelning, enligt SVT.
Hur det kan gå ihop med demokrati och folkvilja, att utestänga kritiska röster, bara för att kunna skynda på en process som kommer påverka hela befolkningen, förklaras dock inte.