Språkkrav för att få uppehållstillstånd

Regeringen meddelar att språkkrav ska införas för den som vill ha permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Sverige har under föregående regering haft en relativt kravlös invandring vilket inneburit att människor har kunnat invandra till Sverige utan att behöva prestera något nämnvärt själva för att få uppehålla sig i landet.

Den ansvarslösa invandringen har lett till omfattande problem för Sverige vilket nuvarande regering säger sig vilja komma till rätta med.

Språkkrav kan införas

För att få invandra till Sverige och få permanent uppehållstillstånd (PUT) ska man få godkänt på ett kunskapsprov. Detta meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– För en person som ska bo och verka här i landet är det helt centralt att ha kunskaper i det svenska språket och känna till de grundläggande förhållandena i det svenska samhället. Det är viktigt att en person förstår vilka skyldigheter, men också rättigheter, man har i samhället, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett pressmeddelande, rapporterar TT enligt Omni.

Den 22 juni 2022 tillsatte regeringen en särskild utredning om att införa språkkrav. Utredningen är nu klar och förslaget är att införa ett kunskapsprov i två delar för att få PUT. Förslaget föreslås att införas från och med den 1 juli 2027.

Kunskapsprovet ska genomföras i två delar. Det första är ett i det svenska språket och det andra är ett i det svenska samhället. Trafikverket är den myndighet som ska genomföra proven. För att ta fram material till proven kommer man bland annat utgå från materialet ”Om Sverige” på webbplatsen Informationsverige.se.

Kunskapskravet är ett steg i rätt riktning

Förslaget att införa språkkrav är ett steg i rätt riktning för att komma till bukt med migrationsproblemen. Att förstå det svenska språket och hur det svenska samhället fungerar är helt nödvändigt för att kunna fungera i samhället.

Tyvärr gäller inte kraven för alla. Bland annat behöver inte personer som inte fyllt 18 år, är kvotflykting eller redan fått PUT, lära sig svenska språket eller förstå det svenska samhället, vilket framgår av pressträffen som migrationsministern höll tillsammans med Fredrik Fries.

Tidöpartierna har sedan regeringsskiftet haft det uttalade målet att minska invandringen och lösa problemen som är kopplade till denna. Förslaget om språkkrav är en av flera åtgärder som har föreslagits för att lösa situationen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Jag vill se stora morötter för att återvandra.
    tex. motsvarande 1 årskostnader i Sverige. Man får även ta med sig alla tillhörigheter som fraktas med båt till hamnen i Somalia etc.
    Målet bör vara 100 000 hemflyttade per år.
    Expo följer med som reseledare . Robert Aschberg är kapten på båten. ..Ay ay Kapten !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter