Sprängattentat mot Krim-bron – ”Grattis på födelsedagen”

Ytterligare ett ukrainskt sprängattentat?

Under lördagsmorgonen detonerade en sprängladdning på Kerch-bron som förbinder Krim med Ryssland. Bron utgör en livsviktig kommunikationsväg för förnödenheter till halvön.

Under lördagsmorgonen skakades Kerch-bron, som förbinder Krim-halvön med Ryssland, av en bilbomb. Explosionen skadade två sektioner av länken i ena riktningen. Den andra halvan av bron kan fortfarande användas men trafiken har ändå stoppats av säkerhetsskäl, rapporterar Associated Press.

Bron öppnades 2018 och blev nödvändig på grund av den ryska annekteringen av Krim.

Ukrainsk glädje – ”Grattis på födelsedagen, herr president!”

David Arakhamia, parlamentsledare för Volodymyr Zelenskijs regeringsparti Folkets tjänare, skrev på Telegram att Rysslands ”illegala” konstruktioner börjar falla samman” och att ”om man bygger något explosivt så kommer det förr eller senare att explodera”.

Sprängningen ägde rum dagen efter att Vladimir Putin fyllt 70 år. Den ukrainske försvarssekreteraren, Oleksiy Danilov, lade upp ett inlägg på Twitter där en film på den flammande bron ackompanjeras av Marilyn Monroe som sjunger ”Happy Birthday, Mr President”.

Ett nytt västligt sprängattentat?

Den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar kort och gott om ”en explosion” samt att tre personer miste livet. Deras lik fick hämtas upp ur vattnet. Ordföranden för Krims statsråd, Vladimir Konstantinov pekade ut ”ukrainska vandaler” som de skyldiga. Om det är Ukraina som ligger bakom attentatet, så är det inte första gången en sprängning bakom de ryska linjerna kan kopplas till dem.

I torsdags rapporterade New York Times att den amerikanska underrättelsetjänsten starkt misstänkte att Ukraina låg bakom sprängattentatet mot Darya Dugin, dotter till den ryske nationalisten och politiske filosofen Alexander Dugin. Amerikanerna hade inte informerats i förväg om de eventuella planerna, och sade att de i så fall skulle ha avrått från attentatet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter