Sri Lankas ekonomi har ”fullständigt kollapsat”

Premiärministern på Sri Lanka ökar ansträngningarna för att återuppliva landets ”fullständigt kollapsade” ekonomi

– Vi står nu inför en mycket allvarligare situation utöver bara bristen på bränsle, gas, elektricitet och mat. Vår ekonomi har stått inför en total kollaps, sade premiärminister Ranil Wickremesinghe till parlamentet den 22 juni. Det är ingen lätt uppgift att återuppliva ett land med en fullständigt kollapsad ekonomi, särskilt ett land som har farligt låga valutareserver, sa han.

Sri Lanka kommer att hålla en kreditstödskonferens med Indien, Kina och Japan för lånepaket. Wickremesinghe sa att målet är att nå en ”allmän konsensus” om låneprocesserna eftersom varje land har sitt eget system för att bevilja lån.

– Men det har förekommit vissa konflikter och meningsskiljaktigheter mellan oss under den senaste tiden. Vi arbetar för att lösa dessa och främja vänskapliga relationer igen, tillade han.

Regeringen på Sri Lanka kommer också att söka hjälp från USA. Representanter från det amerikanska finansdepartementet kommer att besöka Sri Lanka i nästa vecka. Australien uppgav att de skulle förse Sri Lanka med ett utvecklingsstödpaket på 50 miljoner dollar efter Wickremesinghes möte med Australiens inrikesminister Clare O’Neil på måndagen.

Wickremesinghe sa att Sri Lanka har fått en kreditgräns på motsvarande 40 miljarder kronor från Indien och begärt ytterligare lånestöd från grannlandet. En indisk delegation förväntas träffa lankesiska ledare den 23 juni för att diskutera förlängning av ytterligare 5 miljarder kronor i krediter till Sri Lanka för köp av olja, rapporterade lokala medier.

– Men inte ens Indien kommer att kunna stödja oss kontinuerligt på det här sättet. Även deras hjälp har sina gränser. Å andra sidan måste vi också ha en plan för att återbetala dessa lån. Det här är inte donationer till välgörenhet, tillade premiärministern.

Förhandlingarna med IMF

Landet är på gränsen till konkurs, med valutareserver som rasat med 70 procent under de senaste två åren. Regeringen uppgav den 12 april att den ställde in återbetalningar av utlandsskulder. Wickremesinghe informerade om att förhandlingarna med Internationella valutafonden, IMF, hade gjort framsteg, och att regeringen förväntar sig att nå ett avtal på officiell nivå med IMF i slutet av juli.

– Om vi får IMF:s godkännandestämpel kommer världen återigen att lita på oss. Det kommer att hjälpa oss att säkra lånehjälp såväl som lågräntelån från andra länder i världen, fortsätter Wickremesinghes.

Sri Lanka hade också begärt att Kina skulle ändra villkoren för en swapfacilitet på motsvarande 15 miljarder kronor i yuan som man undertecknade förra året, som stipulerar att fonden endast kan användas förutsatt att Sri Lanka har tillräckligt med valutareserver för att räcka i tre månader.

Tusentals lankeser har gått ut på gatorna för att protestera mot regeringens misskötsel av landets ekonomiska kris, vilket ledde till att dåvarande premiärminister Mahinda Rajapaksa avgick den 9 maj. Landets oöverträffade ekonomiska kris har försatt miljontals människor i behov av ekonomisk hjälp. Det råder en allvarlig brist på livsmedel och de frekventa strömavbrotten äventyrar landets hälsovårdssystem.

FN lanserade en världsomspännande offentlig vädjan den 9 juni om att ge bistånd mellan juni och september till de 1,7 miljoner människor vars livsmedelsförsörjning är mest utsatt. I veckan meddelades att de måltidsransoner som utdelas genom FN kommer att halveras till följd av den pågående livsmedelskrisen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter