Sri Lankas regering har nu lägre förtroende än USA:s

Demonstranter stormade premiärministerns kontor i den srilankesiska huvudstaden Colombo under onsdagen då tiotusentals människor uttryckte sitt missnöje med regeringen. Srilankesernas förtroende för sina politiker är nu till och med lägre än amerikanernas förtroende för sina.

Statista pekar på chockerande låga förtroendesiffror för Sri Lankas regering. Medan det i januari var så många som 10 procent som hade förtroende för regeringens arbete, hade det fallit till 3 procent i juni. Det är en ännu mer dramatisk minskning än amerikanernas fallande förtroende för den demokratiskt dominerade kongressen, som gick från 12 procent förra året till 7 procent idag.

Även i USA kulminerade missnöjet i att kongressbyggnaden stormades av demonstranter den 6 januari 2021. En obeväpnad demonstrant sköts ihjäl av polisen. Regeringen har svarat med omfattande förföljelser av deltagande demonstranter, där vissa har satts i isoleringsceller flera månader i sträck och vissa även misshandlats och torterats.

Den srilankesiska presidenten Gotabaya Rajapaksa, som av demonstranterna anklagas för omfattande korruption, har istället gått med på att böja sig för folkviljan och avgå, liksom premiärministern Wickremesinghe. Rajapaksa uppges ha lämnat landet men har inte lämnat in sitt officiella avgångsbrev ännu. Wickremesinghe har inte nämnt något om att avgå efter att han blev den tillförordnade presidenten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Nytt bondetåg den 1 maj i Sverige

01:06:02

FILM: ”Existerar raser?”

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter