Stadsmissionen: Hjälpbehovet ökar kraftigt

”Fler människor kommer till civilsamhället och faktiskt ber om mat”

I den framstående industrinationen och föregångslandet Sverige larmar nu hjälporganisationer att människor som behöver hjälp att få mat på bordet ökar kraftigt. Stadsmissionen tror att det även kommer att bli mycket värre.

Jag är rädd för att det kommer att bli mycket värre, säger Jonas Wihlstrand, som är generalsekreterare för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner. När jag pratar med mina kollegor inom andra hjälporganisationer och inom kyrkan så ger de samma bild. Trycket är väldigt högt just nu, fortsätter han.

Även Frälsningsarmén vittnar om att hjälpbehovet ökar rejält på vissa platser. På Södermalm i Stockholm har antalet presentkortsansökningar inför julen redan dubblerats jämfört med förra året och ligger hittills på 400 stycken, rapporterar SVT.

Landets länsstyrelser rapporterar också om att människor har det betydligt svårare i år att klara av sina utgifter.

Sverige behöver kunskap om fattigdomen

Jonas Wihlstrand anser att det krävs mycket mer kunskap om fattigdomen i Sverige och det är ett problem att det inte finns någon tydlig statistik om fattigdomen här. Stadsmissionen vill se en definition av vad fattigdom innebär och en handlingsplan för att komma till rätta med den.

Det kan ses som ett rejält misslyckande av landet Sverige att inte kunna ta hand om sina medborgare, framförallt barnfamiljer, som inte ens har råd att köpa mat.

Blågula Korset kan hjälpa

Den idéella hjälporganisationen Blågula Korset instämmer med Stadsmissionen med flera, att det är många fler som söker hjälp i dessa hårda tider när både energi- och matpriser trissats upp till absurda nivåer.

Samma myndigheter som står bakom prischockerna är sannolikt inte de rätta att se till att människor kan överleva dem och därför är frivilligorganisationer som exempelvis Blågula Korset enormt viktiga aktörer i dessa tider.

Känner du någon som är i akut behov av hjälp? Kontakta Blågula Korset här!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter