tisdag, 27 september, 2022

ECB: Stagflationen kommer

Tillväxt-, sysselsättnings- och inflationsmålen går i papperskorgen

Den årliga inflationen i euroområdet har stigit till 7,5 %, upp från 5,9 % i februari och högre än de flesta ekonomer hade förutspått. Bara elpriserna har skjutit i höjden med 45 % det senaste året, en häpnadsväckande ökning jämfört med 4,3 % året innan. Energipriserna är dock inte det enda som drabbar konsumenterna: Inflationen bedöms bli kraftigt förvärrad av en hotande livsmedelskris på global nivå.

Industriföretag över hela Europa kämpar nu mot kostnadshöjningar och brist på insatsvaror som hotar att störa produktionen – samtidigt som européernas köpkraft sjunker. ”Europa går in i en svår fas. Det råder mycket osäkerhet om hur stora dessa effekter kommer att bli och hur länge de kommer att pågå”, säger Christine Lagarde, ordförande för Europeiska centralbanken. Resultatet ser ut att bli så kallad stagflation, dvs ekonomisk stagnation i kombination med hög inflation. Historiskt sett har stagflation utlöst folkligt missnöje som skapat möjlighet till förändringar av det politiska styret.

Omständigheterna torde bero på konsekvenserna av den hårt samkörda politiken i EU-länderna, med klimatåtgärder som skadar energiförsörjningen, pandemiåtgärder som skadar försörningskedjan och nu senast ekonomisk krigföring mot Ryssland.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar