Ståhej i franska parlamentet – ”Åk tillbaka till Afrika!”

Tillrop ledde till utvisning från parlamentet

Att ropa till en parlamentskollega med invandrarbakgrund att han borde återvända till sina föräldrars hemland är rasistiskt – detta har nu fastslagits i det franska parlamentet.

Frankrikes invandrarbefolkning är starkt överrepresenterad när det gäller brottlighet, och situationen i Paris är inte olik den som råder i många av USA:s storstäder. I en artikel som publicerades av Pulitzer Center redan 2015, där senegalskan Adji Dramé beklagar svarta människors motgångar i Frankrike, nämns ordet ”police” 11 gånger. I Dramés sammanställning framstår polisen som den afrikanska invandrargruppens huvudproblem. Och de senaste årens illegala invandring av så kallade båtflyktingar har förmodligen inte förbättrat de förhållanden som var besvärande redan 2015.

Parlamentsledamot tappar fattningen

I fredags, medan den afrofranske parlamentsledamoten Carlos Martens Bilongo från talarstolen pläderade för att tillåta ytterligare storskalig invandring till Frankrike från sin hemkontinent ropade en av de konservativa ledamöterna till honom att han själv borde ”åka tillbaka” dit. Denna kommentar gav upphov till högljudda skrik från afrofransmannens kvinnliga sympatisörer – och 15 dagar i utvisningsbåset för fransmannen.

Den sistnämnde, Grégoire de Fournas, blev genast ångerköpt och påstod att han hade menat någonting helt annat, en förklaring som parlamentets talkvinna inte lät sig luras av.

”Rasismen kommer alltid ikapp”

Bilongo själv, som i Aftonbladets klipp ser mest road ut, kommenterar till Sky News:
Jag trodde aldrig att jag skulle höra dessa ord i parlamentet. Men rasismen kommer alltid ikapp, även på de mest prestigefyllda platserna i republiken.

President Emanuel Macron och premiärminister Elisabeth Borne uttalade båda sin avsky mot tilltaget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter