”Ställ Säpo inför rätta för uppvigling”

Under Säpos presseminarium där de redogjorde för den rådande hotbilden mot Sverige, svartmålades och stämplades maktkritiker som potentiella terrorister. Vissa aktörer ignorerades helt, medan de som kämpar för frihet och äkta tolerans utgör ett hot enligt Säpo. Tobbe Larsson bemöter den bild som målas upp.
Charlotte von Essen
Charlotte von Essen, Säkerhetspolischef. Foto: Säkerhetspolisen

Den 22 februari 2023 höll Säkerhetspolisen (Säpo) ett presseminarium där de redogjorde för hur hotbilden mot Sverige ser ut under åren 2022 och 2023.

Huvudtalarna utgjordes av säkerhetspolischefen Charlotte von Essen, som gav en övergripande presentation av hur det försämrade säkerhetsläget påverkar hotbilden mot Sverige; chefen för kontraspionaget Daniel Stenling, som gav en fördjupad bild av hur andra stater (Ryssland, Kina och Iran) bedriver underrättelse- och påverkansoperationer i Sverige.

Men de mest uppseendeväckande uttalandena stod den biträdande chefen för kontraterrorism och författningsskydd, Susanna Trehörning för. I väldigt svepande ordalag pekade hon ut personer som protesterar mot och kritiserar makten, som hot mot det demokratiska statsskicket.

Stämplar en stor grupp som ett hot mot demokratin

Det är flera påståenden som Trehörning för fram, vilka Tobbe Larsson kritiskt granskar och bemöter. Han reagerar starkt på hennes uttalande om att det finns individer som på ”olovlig väg” (vad hon menar med detta förtydligas inte) vill förändra det demokratiska statsskicket.

Det finns givetvis personer som kan begå våldsdåd, men dessa används av makten för att rättfärdiga inskränkningar i folks fri- och rättigheter.

– Man använder de här enskilda fallen för att generalisera en hel grupp. Det här ser vi i diktaturer, i auktoritära regimer, att man använder enskilda exempel, eller saker som händer, för att genomföra lagförändringar, genomföra generaliseringar av stora grupper, är hans bedömning av uttalandet.

”Narrativ om samhällskollaps”

Det närmaste Trehörning kommer i att vara konkret om vad som utmärker de grupper som utpekas, är att det finns ett slags ”narrativ”, en berättelse om en samhällskollaps, som kommer att ske och till och med måste ske.

Den situation som uppstår kommer inte samhället att kunna hantera och därför är det en grupp, ett ”nätverk”, som anser att de måste ta ett ansvar och säkerställa en alternativ struktur. Därefter hävdar hon att dessa grupper försöker bygga upp en parallell ordningsmakt, beväpnar sig och arbetar för att infiltrera olika myndigheter.

– Den berättelsen stämmer ju överens på de flesta svenskar, eller väldigt många svenskar, som befarar att det här samhället är på väg mot en kollaps. Och den kollapsen kommer ju inte samhället eller våra makthavare klara av att hantera. Jag tror att den analysen är vi väldigt överens om. Inte bara vi oliktänkande och de som kritiserar makten. utan även många som är på maktens sida, kommenterar Larsson.

Se hela filmen ovan!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter