Stämde storbank – förlorade jobbet

Försöker tysta kritisk röst

Justitiekanslern på Jungfruöarna stämde storbanken JP Morgan Chase för inblandning i Jeffrey Epsteins sexövergrepp. Nu avskedas hon utan närmare förklaring.
Denise George
Denise George. Foto: Wikipedia/ USVI Dept.of Justice

Under förra veckan rapporterade Daily Mail att justitiekanslern på Jungfruöarna, Denise George, lämnat in en stämningsansökan mot storbanken JP Morgan Chase för att ha känt till Jeffrey Epsteins sexuella övergrepp på unga flickor.

Banken hade honom som kund under åren 1998 till 2013, då de slutligen avbröt sitt samarbete. Under tiden hann de bland annat blunda för domen mot honom 2008, för att ha införskaffat ett barn till prostitution. De hade även, tillsammans med Deutche Bank, genomfört transaktioner på stora summor pengar som gick till offren, utan att ställa kritiska frågor.

I november lämnade två av Epsteins offer in en stämningsansökan mot de båda bankerna, av just den anledningen, vilket Frihetsnytt skrev om vid tillfället.

Rädd guvernör sparkar bankkritisk justitiekansler

Under helgen meddelade George’s chef, guvernör Albert Bryan Jr, att han entledigat henne från sin post. Orsaken ska bland annat ha varit att hon lämnade in stämningsansökan utan hans kännedom, men enligt guvernörens talesman, Richard Motta Jr, stämmer det inte att den planerade processen mot JP Morgan var orsaken, rapporterar Daily Mail.

Guvernör Albert Bryan Jr
Guvernör Albert Bryan Jr. Foto: Wikipedia/ Government of the U.S. Virgin Islands

Vad som utgjorde den verkliga orsaken bakom entledigandet ville Motta inte gå in på, utan hänvisade till att han inte kunde diskutera personalfrågor.

Som tillfällig efterträdare till George utsågs den biträdande justitiekanslern, Carol Thomas-Jacobs. Det återstår att se om hon kommer att fortsätta med George’s kamp mot storbankernas verksamhet.

Finanseliten tystar kritiker

Att George blir sparkad kort efter att hon stämt en av världens mäktigaste storbanker är knappast någon slump. George är välkänd för att driva en aktiv kamp mot bankernas ljusskygga verksamhet på Jungfruöarna, i synnerhet det som rör Little Saint James, ön som utgjorde hjärtat i historien om Epsteins sexövergrepp.

Det är inte bara storbankerna som var inblandade i Epsteins förehavanden. Även flera tunga politiker och kändisar, däribland den före detta amerikanske presidenten Bill Clinton och skådespelaren Kevin Spacey, ska ha besökt ön vid flera tillfällen.

Historien har präglats av omfattande hemlighetsmakeri. 2019 dog Epstein i sin cell, i vad som påstås ha varit självmord, vilket få personer varit beredda att tro på. Hans död kom lägligt innan han hunnit avslöja känslig information i förhör. Det ska även finnas en lista över personer som varit involverade med Epstein och hans flickvän Ghislaine Maxwell, vilken bland annat Elon Musk efterfrågat.

Det finns alltså mäktiga personer som vill undvika att det grävs i frågan och att information blir offentliggjord. George’s entledigande är med all sannolikhet ett statuerande av exempel, för att skrämma andra från att göra samma sak. Det ska inte vara tillåtet, i deras värld, att utmana finanseliten och komma undan med det.

Men det finns en annan aspekt i det hela. Att bankerna anstränger sig för att bli av med personer som George visar att de är rädda för att ta en öppen strid med henne. Om de var säkra på sin sak skulle låta det gå till rättegång och där förödmjuka henne och samtidigt vinna publicitet.

Dessutom har Denise George visat sedan tidigare att hon inte är rädd för att ta strid mot bankerna. Hon är knappast ute för räkning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter