Stämning mot staten för psykologisk påtryckning påbörjad

Idag tisdagen den 7 februari började rättegången mellan den finska medborgaren Linda Karlström och den svenska staten i Stockholms tingsrätt. Målet är utsatt till två dagar och kommer att fortsätta under onsdagen. Det var en optimistisk Linda Karlström som infann sig i tingsrätten i morse. Frihetsnytt var också på plats i rättssalen.
Linda Karlström i Stockholms tingsrätt.
Foto: Frihetsnytt

Fallet handlar om SVT-dokumentären Vaccinkrigarna, där SVT under falska förespeglingar – så kallat wallraffning – följde Linda Karlström under en längre tid, för att sedan publicera en dokumentärserie, som var ett regelrätt karaktärsmord av Linda. Allt grundar sig i att Linda, som har en vaccinskadad dotter, ifrågasätter okritisk användning av vaccin och dessutom informerar andra intresserade människor om sina kunskaper i ämnet.

Efter att dokumentären sändes tog bland annat kommunen och idrottsföreningen där hon är verksam, offentligt avstånd från henne, så konsekvenserna blev rejält kännbara för Karlström.

Se tidigare artikel samt intervju i ämnet, via länkar nedan.

Dagens sakframställan

Linda anser att hon utsatts för olaglig wallraffning och karaktärsmord av SVT genom de falska påståendena om henne och det sätt hon porträtteras på i Vaccinkrigarna. Detta karaktärsmord har endast kunnat uppnås genom den osakliga och felaktiga framställning som SVT ger av henne och den vaccinkritiska rörelsen, liksom de ämnen som SVT aktivt verkat för att hon ska uttala sig om, säger ombudet Dano Kostovski i sin sakframställan.

På grund av den omfattande osakligheten och att det är just SVT – det statliga TV-bolag som hyser stort förtroende hos tittare – som både sänt och producerat Vaccinkrigarna, utövar dokumentären psykologisk påtryckning på Linda som hämmar hennes friheter enligt Europakonventionen, fortsätter Kostovski.

Linda anser vidare att SVT:s nyttjande av wallraffningsmetoden är olaglig då det inte har funnits legala förutsättningar att vidta en sådan i hennes fall. Wallraffningsmetoden är en extrem journalistisk metod som får användas endast när det handlar om allvarliga missförhållanden eller för att avslöja misstänkta brott eller sekter och dylikt.

Hon gör också gällande att det varit olagligt för SVT att, som statligt bolag, framkalla situationer för att få henne att uttala sig om sin livsåskådning. Linda anser att staten ansvarar för SVT:s handlanden.

Har anmält SVT tidigare

Linda har tidigare anmält SVT:s ansvariga utgivare för förtal men Justitiekanslern i Sverige valde att inte inleda någon förundersökning. Hon stämmer därför svenska staten för överträdelser av sina rättigheter enligt Europakonventionen, bland annat avseende rätten till privatliv, livsåskådning och mötesfrihet. Hon yrkar på skadestånd från staten på 150.000 kronor.

Staten hävdar att de ej är ansvariga över SVT

En fråga som tingsrätten kommer att behöva ta ställning till är om svenska staten bär ansvaret över Sveriges Television eller ej. SVT är ett aktiebolag som ägs av en förvaltningsstiftelse. Dock har staten, som bekant, full kontroll över dess verksamhet. Regeringen utser alla dess styrelseledamöter och tar dessutom in tvångsskatten som finansierar den. Dessutom har staten hembud på aktierna, det vill säga har förtur på köp.

Inte direkt opartiskt

Sveriges Television ska uppträda opartiskt och sakligt och SVT-personal får inte ta ställning. I dokumentären Vaccinkrigarna påstår de bland annat; ”Men att många dör av vaccin är en väldigt allvarlig anklagelse som är fel och som inte stämmer”. Detta trots att Linda har presenterat en mängd fakta i form av forskningsresultat och undersökningar. Därmed agerar SVT felaktigt även i detta stycke, anser Linda och menar att deras uttalanden är grovt partiska, vinklade och vilseledande.

Med beaktande av vad som har framkommit på senare tid i form av massiva ökningar av dödsfall och allvarliga biverkningar, framstår SVT:s uttalanden som inte bara osakliga utan snarare allvarligt vilseledande.

En optimistisk Linda i tingsrätten

Ombudet Dano Kostovski och Linda Karlström i
tingsrätten idag. Foto: Frihetsnytt.

Det var en glad och optimistisk Linda Karlström som kom till Stockholms tingsrätt i morse tillsammans med sitt ombud Dano Kostovski från Crusner Advokatbyrå i Göteborg.

Hon berättade att hon också var väldigt glad och tacksam åt alla människor som hade kommit för att ge henne sitt stöd i rättssalen under dagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter