Stark trend att hämta mat direkt från naturen

Trender kommer och går. En trend som regelbundet kommer tillbaka är trenden med mat i dess ursprungliga form, och gärna tagen direkt ur naturen – en trend som är gynnsam för folkhälsan. Krisen i omvärlden med krig i Ukraina, höga matpriser och en förtänksamhet hos konsumenterna stärker trenden.

Flera källor till bra information

Frihetsnytt skriver rätt frekvent om mat, hälsofrågor och självhushållning på basplanet.

Det lyfts även av SVT. En person som utbildar i viltplock får komma till tals, och ger en liten lista på ätbara växter – en kunskap som inte kommer naturligt till dagens svenskar som oftast lever i tätorter och köper större delen av sin mat i butik. Många känner till att maskrosor är ätbara, men det är som sagt bara en del av allt.

Gamla kunskaper blir som nya

Alla mår bra av mat som är så nära sitt ursprung som möjligt, så obehandlad som möjligt och ”icke-processad” på matindustrins sätt. Nu är det nog orealistiskt att odla, plocka, slakta fram och bereda all sin mat själv för en modern person, men det är ett hälsoprojekt att fylla så stor andel av den totala matkonsumtionen som möjligt med obehandlad mat och mat från naturen.

Erfarenheter från såväl Norge som Sverige, Danmark och Finland visar att krigstid med avspärrning och en kalorisnål, växtbaserad mat ger bättre folkhälsa.

Dessutom ger det en inre tillfredsställelse med den egna förmågan att kunna ordna med sin egen mat, lite på samma sätt som för den som lyckas reparera sina funktionsdugliga ägodelar i stället för att slänga och köpa nytt. Låter man detta utvecklas till en hel livsstil, så har man hamnat mitt i en av den svenske författaren Frans G Bengtssons essäer ”Vintermänniskan”, sist i hans essäsamling De långhåriga merovingerna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. En annan sak man kan göra i höst är att ta reda på sina äpplen –alla villaägare med äppelträd får för mycket –gör äppelmos och kräm för nedfrysning om du inte vill använda konserveringsmedel.

    En kul grej ; Hos mig kommer varje höst en kvinna i 60 årsåldern , som ser lite östeuropeisk ut –hon har med sig ett par stora kassar av tyg och fyller med äpplen från min tomt.
    Jag hade tyckt det varit trevligare om hon frågat innan hon knallar in på tomten …..men för all del…hon plockar bara de äpplen som ligger på marken…
    Jag har inte öppnat fönstret och sagt ngt ..utan jag tänker..OK..jag slipper köra bort äpplena och nu kommer dom till användning.

    Jag har sett att vissa villaägare sätter upp ett anslag… ”GRATIS ÄPPLEN…kom och plocka. ”

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter